Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Metaaltechniek is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

11-03-2003

Cao-bod werkgevers metaaltechniek te mager

De werkgevers in de metaal en technische bedrijfstakken hebben een volgens CNV Metaaltechniek te mager loonbod afgegeven, namelijk 1,5 procent op 1 februari 2004 en 1 februari 2005. Daarnaast bieden zij 1 procent eenmalig in oktober van elk jaar.

CNV Metaaltechniek heeft de werkgevers in de metaal en technische bedrijfstakken (FWM) vandaag in een eenjarige cao een loonbod gedaan. Dit jaar een eenmalige uitkering van 550 euro en in 2004 op 1 februari 2,5 procent. Deze constructie, geen structurele loonsverhoging in 2003, is gekozen om de loonkosten te beheersten en daarmee de kosten voor het pensioenfonds beheersbaar te houden. Op deze wijze houdt de bond rekening met de economische omstandigheden, zonder dat werknemers er te veel bij inschieten.
Daarnaast voorkomt het bod van de bond dat de stijging van de pensioenpremie de loonsverhoging meer dan ongedaan maakt. De werkgevers blijken bereid de jeugdlonen extra te verhogen, met 3 procent.

Uitgebreid is maandag gesproken over reïntegratie, employability en scholing. De ideeën van de werkgevers bieden mogelijkheden om verder te praten, omdat ze in de richting komen van de voorstellen van CNV Metaaltechniek. Zo wil de bond dat werkend lerende werknemers normaal worden beloond en dat er diplomatoeslagen worden ingevoerd. Ook moeten er betere afspraken komen over vergoeding van gevolgde scholing in eigen tijd.

Rijswijk, 10 maart 2003

Nadere inlichtingen:

Henk van der Land (cao-onderhandelaar CNV Metaaltechniek) 046-420 23 70
Gea Stomphorst (tweede onderhandelaar)
010-45 50 050