Gemeente Breukelen


Breedband Internet binnen onze gemeentegrenzen: de stand van zaken Inmiddels is de telefooncentrale van Breukelen geschikt voor ADSL. Daarmee is internet via breedband over het bestaande telefoonnet binnen het bereik van het merendeel van de inwoners van onze gemeente. Helaas zijn Kockengen en Nieuwer Ter Aa aangesloten op andere, kleinere centrales die niet geschikt gemaakt zijn voor ADSL. Breedband is daarmee voor hen niet mogelijk maar er zijn inmiddels wel acties om dit via het KPN.net of via andere opties alsnog binnen handbereik te brengen.

In een recent gehouden workshop stonden de vraagbundeling en vraagaanbieding bij internet connectivity providers centraal. Doel is te bepalen hoe landelijke gebieden alsnog van een breedband internetdienst kunnen worden voorzien. Organisator was de stichting Nederland Kennisland in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Duidelijk werd dat burgers steeds vaker hun initiatieven bundelen. Providers zoals KPN, BBNED e.d. volgen een beleid dat het voor mensen in het buitengebied heel moeilijk maakt om aansluiting te krijgen op ADSL. Naast kabelinternet (Casema) en ADSL is het alternatief van Wirelesslan erg in trek. Implementatie van deze techniek is redelijk complex. In de ogen van de burgers heeft de gemeente een rol als coördinator en aanjager bij de samenwerking met bedrijven.

In een volgende workshop zal samen met aanbieders van breedband internet in kaart gebracht worden welke mogelijkheden, behoeften en wensen er bij die kant van de markt leven.

De inspanningen moeten resulteren in een advies aan het ministerie van EZ. en - hopelijk - een aanzet tot een plan van aanpak.

Meer informatie over dit thema vindt u op de internetsite http://www.isbeautiful.net/wifi.html. Daar vindt u ook links met de sites s van NL Flatfee en Breedband Breukelen: www.flatfee.nu of http://breedband.breukelen.net.