Rechtbank Leeuwarden

Geen beroepsfout van notaris vanwege het niet onderzoeken van het bestemmingsplan

Bron: Rechtbank Leeuwarden

Datum actualiteit: 11-03-2003

D. heeft in 1994 een woning gekocht. De notaris die betrokken was bij de levering van de woning was destijds ook bij eerdere leveringen van de woning in 1988 en in 1991 betrokken. Op grond van deze eerdere leveringen was de notaris er mee bekend dat de woning onbewoonbaar is verklaard. Bovendien mag de woning -die erg klein is- op grond van het geldende bestemmingsplan niet vergroot worden.

Volgens D. heeft de notaris een beroepsfout gemaakt door in het kader van zijn recherchewerkzaamheden geen onderzoek te verrichten naar de planologische situatie van het perceel. Volgens D. lag zo'n onderzoek voor de hand omdat de woning al in 1961 onbewoonbaar is verklaard. In 1997 werd de verkoop van de woning teruggedraaid door de kopers, nadat gebleken was dat op de woning niet langer een woonbestemming rust. D. stelt schade te hebben geleden omdat de woning hierdoor 70% minder waard blijkt dan het bedrag dat hij er in 1994 voor heeft betaald en hij vindt dat de notaris hiervoor aansprakelijk is.

De rechtbank Leeuwarden, sector civiel recht, heeft D. in haar uitspraak van 26 februari 2003 in het ongelijk gesteld. De rechtbank is van mening dat de stelling van D., dat een notaris in het kader van zijn recherchewerkzaamheden onder alle omstandigheden onderzoek moet verrichten naar de geldende bestemming en de eventuele hieruit voortvloeiende belemmeringen voor de koper, niet juist is. Een dergelijk onderzoek kan slechts onder bijzondere omstandigheden van een notaris verwacht worden, welke bijzondere omstandigheden in het onderhavige geval niet aanwezig waren. Daarbij merkt de rechtbank op dat de omstandigheid dat de woning onbewoonbaar is verklaard geheel losstaat van de omstandigheid dat de woning niet vergroot mag worden. Zelfs indien er wel sprake zou zijn van een beroepsfout van de notaris was het nog maar de vraag geweest of de notaris aansprakelijk zou zijn geweest, omdat D. pas na het sluiten van de koopovereenkomst in 1994 een notaris heeft ingeschakeld.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AF5490

Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...d=11023&i=32&ti=3 .