Provincie Noord-Holland

Klimaatovereenkomsten met 9 gemeenten getekend
Haarlem, 11 maart 2003 - Gedeputeerde Ada Wildekamp (PvdA) heeft maandag 10 maart klimaatovereenkomsten getekend met de gemeenten Amstelveen, Heerhugowaard, Hilversum, Opdam, Opmeer, Schagen, Wester-Koggenland, Wognum en Wormerland.

De ondertekening betekent een mijlpaal in het provinciaal klimaatbeleid, gericht op uitvoering van projecten voor duurzame energie, energiebesparing en 2 megaton CO2-reductie in 2005. De provincie heeft hiervoor circa 14,5 miljoen euro uitgetrokken, waarvan 5,5 miljoen voor gemeenten en ruim 9 miljoen voor de marktsector. Noord-Holland is hiermee landelijk een koploper in de uitvoering van het klimaatbeleid.

Vorig jaar sloot de provincie Noord-Holland klimaatovereenkomsten met Alkmaar, Enkhuizen, Heemskerk, Texel en Uithoorn. Daar komen nu negen gemeenten bij. Alle betrokken gemeenten verplichten zich tot uitvoering van het energie- en klimaatbeleid, de provincie biedt hen daarbij steun. Zo komt iedere gemeente met een klimaatovereenkomst in aanmerking voor een provinciale bijdrage van maximaal 230.000 euro voor concrete projecten zoals bijvoorbeeld warmtepompen, zonnecellen, biomassa-installaties op bedrijventerreinen of een CO -arm openbaar gebouw.

Daarnaast gaan de negen gemeenten direct na ondertekening op 10 maart een beroep doen op de z.g. BANS-klimaatsubsidie van het ministerie van VROM. Hierdoor kunnen gemeenten geld krijgen voor de aanstelling van medewerkers om extra maatregelen op klimaatgebied uit te voeren. Op dit moment hebben in Nederland zeven gemeenten, waaronder Enkhuizen en Texel, de rijksbijdrage aangevraagd. Dit aantal wordt binnenkort met negen Noordhollandse gemeenten in één klap meer dan verdubbeld.

CO2-servicepunt Noord-Holland

Gemeenten met een klimaatovereenkomst kunnen ook een beroep doen op de "helpende handjes" van het CO2-servicepunt Noord-Holland. De aanvrager krijgt dan deskundig advies over kansen om energiewinst te ontdekken én te verzilveren. Het gaat daarbij om energiebesparing en (meer) gebruik van duurzame energie in o.a. gemeentelijke gebouwen, oud- en nieuwbouw van woningen en bedrijven, agrarische sector, verkeer en vervoer. Het CO -Servicepunt werkt samen met de klimaatadviseurs van Novem.

Het Servicepunt is via internet bereikbaar: www.co2-servicepunt.nl

Inlichtingen: Germ Janmaat, bureau Energie, telefoon (023) 514 34 21. Krijn van Rijn 11-3-2003 10:40:00