Nederlands Architectuurinstituut

NAi

NAi-persbericht, 10 maart 2003

Reality Machines in het NAi laat bezoeker met succes twijfelen aan de werkelijkheid

Tentoonstelling 'Reality Machines. Het alledaagse weerspiegeld in hedendaagse Nederlandse architectuur, fotografie en vormgeving' Nog te zien tot en met 21 april 2003 in de Grote Zaal

Publiek kan ontwerpers uit 'Reality Machines' het hemd van het lijf vragen

interview-
marathon tijdens het Museum-
weekend Zondag 13 april, tijdens het nationale Museumweekend, vindt van 14:00-17:00 uur in het auditorium van het NAi een dynamische interviewmarathon plaats waaraan een groot deel van de ontwerpers en fotografen van Reality Machines deelnemen. Lucas Verweij neemt uit naam van Premsela, stichting voor Nederlandse vormgeving de rol van interviewer op zich. Het publiek wordt hierdoor in de gelegenheid gesteld om op informele wijze de gezichten bij de ontwerpen uit Reality Machines te leren kennen en in kort tijdsbestek meer te weten te komen van de drijfveren en opvattingen van de ontwerpers. Het evenement maakt deel uit van het Museumweekend. Men kan vrij in en uit lopen en de toegang tot het NAi is gratis. Bovendien vormt het een gelegenheid een graantje mee te pikken van de Rotterdamse marathon.

onvergetelijke happening De opening van de tentoonstelling Reality Machines werd een onvergetelijke happening, mede doordat vormgevend Nederland in grote getale belangstelling toonde. Inmiddels is de tentoonstelling één maand open en heeft ze al duizenden bezoekers getrokken. In de Interviewmarathon zondag 13 april laat een groot deel van ontwerpers en fotografen uit Reality Machines het achterste van hun tong zien.

aanwakkeren Het bijzondere tentoonstellingsontwerp van Maxwan zorgt voor veel verbazing en vervreemding bij de bezoekers van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi). Ruim honderd objecten en beelden van jonge Nederlandse architecten, ontwerpers en fotografen zijn met bijna onzichtbaar draad aan een rail opgehangen. Langzaam glijden zij door de zaal. Dit ruimtelijk ontwerp is een direct uitvloeisel van het tentoonstellingsconcept: een herinterpretatie van onze alledaagse werkelijkheid.
De ontwerpers en fotografen in Reality Machines laten herkenbare beelden en objecten afwijken van de werkelijkheid door een bijzonder gebruik van bestaande vormen, materialen en ordeningen. Niels Klavers draait met 'Show me your second face' een blouse één slag, zodat men de arm door het boord dient te steken. Ook het ontwerp van NL Architects voor een parkeerplaats waar automobilisten betaald krijgen omdat zij in de vorm van een logo parkeren, speelt met de alledaagse werkelijkheid.
Het bij elkaar brengen van zo'n hoeveelheid aan ideeën, interpretaties en ontwerpoplossingen in Reality Machines roept vragen op over hun waarde voor nu en voor in de toekomst. Op vele terreinen hebben zich koerswijzigingen voorgedaan en de vraag "Hoe nu verder?" leeft dan ook bij velen. De tentoonstelling toont de ingrediënten van een tot op heden zeer succesvolle Nederlandse ontwerpcultuur, en wakkert een discussie aan over nieuwe mogelijkheden.

---

meer informatie NAi publieksinformatie over het Museumweekend 2003

Speciale sub-site over Reality Machines: www.nai.nl/realitymachines

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot het team Marketing en Communicatie van het NAi: Edwin Pelser (coördinator), tel 010-4401235
Elsbeth Grievink, tel 010-4401323
Martine Heijnen, tel 010-4401271
Astrid Karbaat, tel 010-4401260
Pepijn Lemmens, tel 010-4401253
fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl.

---

NAi

Nederlands Architectuurinstituut - Museumpark 25 - 3015 CB Rotterdam tel. 010-4401200 - fax 010-4366975 - e-mail

veranderd: dinsdag, 11 maart 2003