Provincie Utrecht

Persbericht

Eerste middelen beschikbaar voor uitvoering reconstructie

11-3-2003
Rijk, provincies en gemeenten hebben vandaag belangrijke afspraken gemaakt over de voortgang van de reconstructie. Ze hebben afgesproken samen op te trekken en ieder zal proberen te komen tot een aanzienlijke extra inzet van middelen in de komende jaren. Eerste middelen beschikbaar voor uitvoering reconstructie

Rijk, provincies en gemeenten hebben vandaag belangrijke afspraken gemaakt over de voortgang van de reconstructie. Ze hebben afgesproken samen op te trekken en ieder zal proberen te komen tot een aanzienlijke extra inzet van middelen in de komende jaren.

Gegeven de grote veranderingen die noodzakelijk zijn in het zandgebied om de conflicterende belangen op te lossen tussen de ontwikkeling van landbouw en natuur, moeten er extra middelen beschikbaar komen voor de uitvoering van de reconstructieplannen die in de loop van dit jaar gereed komen. Deze middelen zullen worden geclaimd in enerzijds de lopende kabinetsformatie door demissionair minister Veerman en de staatssecretarissen van Geel en Schultz van Haegen Maas van respectievelijk Milieu en Verkeer en Waterstaat. Anderzijds zullen provincies waaronder Utrecht in hun collegeonderhandelingen inbrengen dat ook van hun kant een aanzienlijke extra inspanning noodzakelijk is voor de verwezenlijking van de reconstructieplannen. Vooruitlopend op de definitieve reconstructieplannen is er een urgentieplan opgesteld voor uitvoering, waarin activiteiten zijn opgenomen die instemming hebben van de reconstructiecommissies en waarvoor Rijk en provincies reeds nu geld hebben vrijgemaakt. Het betreft:
§ Een landelijk experiment met het verplaatsen van vijftien intensieve veehouderijbedrijven, waaronder één in de provincie Utrecht;
§ In elf andere projecten worden landelijk de mogelijkheden voor extensivering van de melkveehouderij onderzocht.

Reconstructieplan
De zandgebieden van Nederland behoren landschappelijk tot de mooiste gebieden. Het is hier waar belangrijke delen van de Ecologische Hoofdstructuur liggen. In deze gebieden heeft zich de afgelopen 25 jaar een intensieve landbouw met hokdieren als varkens, kippen e.d. gevestigd. De ligging van een deel van de bedrijven beïnvloedt in negatieve zin de kwaliteit van die Ecologische Hoofdstructuur. Het Rijk heeft in 2001opdracht gegeven aan de provincies om integrale en gebiedsdekkende reconstructieplannen op te stellen, waarbij een herschikking van functies moet plaatsvinden.
Het voorontwerp reconstructieplan Gelderse Vallei/Utrecht Oost is 8 januari jl. gepresenteerd en aangeboden aan Gedeputeerde Staten van Utrecht en Gelderland. Het Utrechtse College van GS heeft in haar vergadering van 4 maart in hoofdlijnen ingestemd met dit voorontwerp.

Informatie:
Wim Dijkman, tel. 030-2582294
Els Hofman, tel 030-2583325, e-mail:
els.hofman@provincie-utrecht.nl

Meer informatie: Els Hofman, telefoon 030-2583325 of Els.Hofman@provincie-utrecht.nl