Gemeente Woudenberg


Alle pluimvee in Woudenberg moet worden opgehokt

Alle pluimvee in de gemeente Woudenberg moet worden opgehokt. Dat betekent, dat pluimvee beslist niet buiten mag lopen. Deze ophokplicht van het ministerie geldt voor iedereen voor agrariërs met een paar kippen op het erf én voor inwoners die (sier)kippen in de (achter)tuin houden. Ziek pluimvee (kippen en kuikens) moet áltijd worden gemeld via de eigen dierenarts.

Het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij onderscheidt verschillende groepen die pluimvee (onder andere kippen en kuikens) houden:
1. Pluimveehouders: ondernemers die kippen en kuikens uit commerciële doeleinden houden;
2. Hobbyboeren: hieronder worden agrariërs verstaan die bijvoorbeeld een gemengd bedrijf hebben en op het erf een paar kippen, kuikens en/of hanen hebben lopen;
3. Inwoners: inwoners van de gemeente die het leuk vinden om in de (achter)tuin een paar (sier)kippen te houden.

In álle gevallen moet het pluimvee naar binnen. Dat betekent in de praktijk: opsluiten in het nachthok. Op die manier is de kans kleiner, dat de vogelpest zich uitbreidt. De gemeente Woudenberg roept, in navolging van het ministerie, alle pluimveehouders, hobbyboeren en inwoners op om deze maatregel uit te voeren.

Zieke of dode kippen
Zieke of dode kippen moeten áltijd worden gemeld bij de eigen dierenarts.

Dode vogels
Voor dode vogels wordt een uitzondering gemaakt. Deze moeten worden gemeld bij de gemeente Woudenberg (033-2869100 of 033-2867777). Eénmaal per dag rijden de medewerkers van de buitendienst een ronde door de gemeente en halen de kadavers van de dode vogels op. Deze worden naar de firma Rendac gebracht, die voor verder afhandeling zorgdraagt.

Checklist
Hieronder staat een handig overzicht over de maatregelen die u moet treffen:

U heeft of vindt een dode vogel

Bel de gemeente Woudenberg: 033-2869100 of (buiten kantooruren) 033-2867777.

U heeft of vindt ziek pluimvee

Bel de dierenarts.

U heeft algemene vragen over de (gevolgen van de) vogelpest

Bel het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij: 0800 22 333 22.

Meer informatie
Algemene informatie over de (gevolgen van de) vogelpest is verkrijgbaar bij het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, telefoonnummer 0800 22 333 22.
Meer lezen Informatie rondom Klassieke Vogelpest