Gemeente Rotterdam

Nieuwsberichten College:

Werkbezoeken en openbare optredens

Een overzicht van de werkbezoeken en openbare optredens van de Burgemeester en de wethouders van 9 tot en met 16 maart

Wethouder Bolsius op werkbezoek in de Verenigde Staten

Wethouder Wijken en Buitenruimte Lucas Bolsius, brengt van 9 tot en met 15 maart op uitnodiging van de voorzitters van de deelgemeenten een werkbezoek aan de steden Philadelphia en New York. Tijdens deze studiereis staan de volgende themas centraal: economische ontwikkeling in kansenzones en bedreigde gebieden; een schone en veilige aanpak van de binnenstedelijke buitenruimte en de positie en de rol van de politie in de samenleving.

Wethouder Van Sluis neemt zonnepanelen Pentacollege in gebruik

Wethouder Wim van Sluis (o.m. Milieu) neemt op maandag 10 maart om 15.00 uur in de dependance van het Pentacollege aan de Overwolde in Hoogvliet een aantal zonne-panelen in gebruik. Dit doet hij samen met de heer Kitvang, directeur Shell Pernis en Arnold van der Heijde, portefeuillehouder Onderwijs in Hoogvliet.

Twee middelbare en vijftien basisscholen in Hoogvliet krijgen de zonnepanelen van Shell Pernis en de gemeente Rotterdam. Shell Pernis heeft ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan vorig jaar voor 200.000 euro zonnepanelen aan de middelbare scholen in Hoogvliet aangeboden. De gemeente Rotterdam heeft daar 76.000 euro aan toegevoegd om zo ook alle basisscholen van zonnepanelen te voorzien. Het geld dat de scholen uitsparen aan energie mogen zij naar eigen inzicht besteden aan andere nuttige doelen.

Wethouder Hulman in slotforum informatiedag Trans Link Systems

Wethouder Stefan Hulman (o.m. Vervoer) neemt op maandag 10 maart om 16.00 uur deel aan het slotforum van de informatiedag Trans Link Systems. De informatiedag wordt gehouden in ontmoetingscentrum In de Driehoek, Willemsplantsoen 1 in Utrecht. Het bedrijf Trans Link Systems is opgericht door NS en enkele andere grote OV-bedrijven, waaronder de RET, om een nieuw nationaal elektronisch vervoerbewijs te introduceren voor het openbaar vervoer in Nederland.

Trans Link Systems organiseert voor alle partijen die daarbij zijn betrokken regelmatig informatiedagen over de stand van zaken. Op 10 maart spreken onder andere Jeroen Kok, directeur van Trans Link Systems, Roel Pieper, chairman Favonius Ventures en Klaas van Hout, projectdirecteur Chipkaart van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Behalve wethouder Hulman nemen aan het slotforum Tweede Kamerlid Jan Boelhouwer (PvdA) en André Testa, voorzitter van de brancheorganisatie Verkeer en Vervoer deel.

Wethouder van Sluis spreekt tijdens ICT lunch

Wethouder Wim van Sluis (o.m. Economische Zaken) spreekt op woensdag 12 maart om 12.30 uur tijdens een lunchbijeenkomst van I-portal in het Atlanta hotel. I-portal is een Rotterdams netwerk van ICT bedrijven. Tijdens deze bijeenkomst zullen ICT ondernemers, wethouder en gemeenteraadsleden met elkaar in gespekt gaan over ICT beleid en de ICT branche in Rotterdam.

Wethouder mevrouw De Faria spreekt tijdens nationaal debat Veiligheid

Wethouder mevrouw De Faria (o.m. Veiligheid) houdt op woensdag 12 maart om 13.40 uur een inleiding over het nieuwe veiligheidsbeleid tijdens het nationaal debat Veiligheid en Criminaliteitsbeheersing in het World Trade Center aan het Beursplein. Daarna neemt zij als panellid deel aan de discussie over voortzetting of koerswijzigingen in het veiligheidsbeleid. In haar inleiding geeft mevrouw De Faria toelichting op de regierol van het lokale bestuur en de gemeenteraad.

Het debat is bedoeld voor bestuurders en beleidsmakers die te maken hebben met veiligheid en criminaliteitsbeheersing. Doel is van gedachten te wisselen over verbetering van het beleid, de behaalde resultaten en de te verwachten wijzigingen op het gebied van veiligheid. Andere sprekers zijn:
* mr. dr. A.G.J.M. Rombouts,

* burgemeester van s Hertogenbosch,

* prof. dr. A. B. Ringeling, hoogleraar bestuurskunde Erasmus Universiteit Rotterdam en

* drs. P.J.Th. van Wijk, senior adviseur WWRG & Partners.
Overige panelleden zijn W. van Amerongen, districtschef District Venlo Regiopolitie Limburg-Noord, drs. T.W. Rietkerk, lid fractie CDA Tweede Kamer en H. Zuiver, directeur Combiwel.

Wethouder Pastors start experiment met woonruimteverdeling

Wethouder Marco Pastors (Fysieke Infrastructuur) trekt op woensdag 13 maart om 15:00 uur op het hoofdkantoor van WoonbronMaasoevers aan het Weena 760 de eerste namen van huizenzoekers die via loting hun woning krijgen. Corporatie WoonbronMaasoevers heeft het initiatief genomen tot een experiment met loting voor de toewijzing van huurwoningen. Op deze manier moeten alle woningzoekenden een grotere kans krijgen op een woning. In het huidige systeem is een registratieduur van gemiddeld zon acht jaar voorwaarde om voor een huis in aanmerking te komen. Dat de wachttijd zo lang is, heeft te maken met het grote aantal kandidaten en het grote aantal regels dat verbonden is aan de toewijzing.

Wethouder mevrouw De Faria peilt meningen van Rotterdammers over prostitutie

Wethouder Veiligheid en Volksgezondheid mevrouw De Faria is aanwezig bij drie publieksdebatten over prostitutie. Op dit moment bekijkt de gemeente wat er met prostitutie in Rotterdam moet gebeuren. Zeker is in ieder geval dat de prostitutiezone aan de Keileweg uiterlijk eind 2005 weg is. Daarom vraagt de gemeente aan Rotterdammers: wat moet er gebeuren met prostitutie in Rotterdam, welke ideeën leven hierover onder Rotterdammers? De publieksdebatten beginnen om 20.00 uur en worden gehouden op:

* Woensdag 12 maart in de Kleine Zaal van Theater Zuidplein, Zuidplein 60/64 (Charlois);

* Donderdag 13 maart in Wijkaccommodatie De Tamboer, Pijperstraat 37 (Kralingen-Crooswijk);

* Maandag 17 maart in Wijkaccommodatie Het Peil, Marinus Bolkplein 7 (Prins Alexander).

Burgemeester Opstelten ontvangt handelsdelegatie Sudan

Burgemeester mr. Ivo Opstelten ontvangt op donderdag 13 maart om 12.00 uur in kamer 113 van het Stadhuis een handelsdelegatie uit Sudan onder leiding van de Sudanese minister van Financiën Z.E. de heer Al-Zobeir Ahmed Hassan. De delegatie is van 9 tot en met 13 maart in Rotterdam. Deelnemers komen uit het groot-, midden- en kleinbedrijf uit de voedselindustrie, toerisme en constructie. Op maandag verzorgt de Economische Voorlichtings Dienst een programma.

Dinsdag staat in het teken van een seminar over handels- en investeringsmogelijkheden in Sudan, dat wordt gehouden bij de Kamer van Koophandel aan de Blaak 40. In het ochtendprogramma krijgen Nederlandse bedrijven informatie over de economische ontwikkelingen in Sudan; s middags ontmoeten Nederlandse en Sudanese ondernemers elkaar voor zakelijke gesprekken. s Woensdags brengt de delegatie een bezoek aan de haven en verschillende bedrijfsbezoeken. Voorafgaand aan de ontvangst van de burgemeester op donderdag staat een bezoek aan het Centrum voor Bevordering van import uit zich ontwikkelende landen (CBI) op het programma.

Burgemeester Opstelten dagvoorzitter congres Preventie: een kwestie van doen

Burgemeester mr. Ivo Opstelten is op donderdag dagvoorzitter bij het congres Preventie: een kwestie van doen, dat om 13.30 uur begint in het Hulstkampgebouw aan de Maaskade 120. Het congres wordt georganiseerd door het Verbond van Verzekeraars. Centraal staat de verdeling van de verantwoordelijkheid tussen de verschillende partijen op het gebied van brand- en inbraakpreventie bij particulieren. Het thema is mede gekozen naar aanleiding van het kabinetsprogramma Naar een veiliger samenleving. De burgemeester houdt ook een inleiding. Overige inleiders zijn demissionair minister J.W. Remkes, mr. P. van de Geijn (bestuurslid van het Verbond van Verzekeraars), prof. dr. C.A.J. Vlek van de Rijksuniversiteit Groningen en W. Etty, vennoot bij Andersson Elffers Felix.

Wethouder mevrouw De Faria bij presentatie nieuw uniform Stadstoezicht

Wethouder mevrouw De Faria (o.m. Veiligheid) spreekt op donderdag 13 maart om 14.30 uur tijdens de presentatie van het nieuwe uniform voor medewerkers van Stadstoezicht in de Burgerzaal van het stadhuis. Daarnaast geeft mevrouw De Faria toelichting op de resultaten van acties en beleid van Stadstoezicht in 2002. Tijdens de presentatie van het uniform tonen zes medewerkers de nieuwe kleding die vanaf 13 maart door milieucontroleurs, parkeercontroleurs en toezichthouders gedragen wordt.

Wethouder Janssens opent wijkwebsite Middelland

Wethouder Nico Janssens (o.m. Informatiebeleid) opent op donderdag 13 maart om 16.00 uur in het digitale trapveldje Avanco, Robert Fruinstraat 26-32, de wijkwebsite Middelland (www.middelland.info). De site is een initiatief van bewoner Bart Slottje uit Middelland en wordt geheel door bewoners beheerd. De website geeft informatie over de organisaties in de wijk en over allerlei zaken die voor bewoners interessant zijn, zoals wonen, winkelen, groen, voorzieningen, cultuur, jongeren, activiteitenagenda en nuttige adressen. Ook is er een discussieplatform, waar themas als veiligheid, integratie en Middelland schoon aan de orde komen.

Wethouder Hulman en Zwitserse ambassadeur openen tentoonstelling The Lonely Road

De ambassadeur van Zwitserland Z.E. Wilhelm Schmid en wethouder Stefan Hulman (o.m. Kunstzaken) openen op zondag 16 maart om 15.30 uur de tentoonstelling The Lonely Road in galerie Pakhuis 6 op het Westelijk Handelsterrein, Van Vollenhovenstraat 15. The Lonely Road is een duo-expositie met schilderijen van de Zwitserse kunstenaar Luc Imsand en de Rotterdamse multimediakunstenares en schilderes Lisa van Noorden. De tentoonstelling loopt van 16 maart tot en met 13 april.

En verder.

* ·reikt wethouder Nico Janssens (o.m. Sport en Recreatie) op zaterdag 8 maart om 20.00 uur in het Topsportcentrum, Van Zandvlietplein 20, de prijzen uit bij het open NK Kampioen Kata en Kumite (karate).