Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht

Datum 11 maart 2003
Nummer persbericht C016

Verkoop Grote Broek aan Standvast Wonen

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nijmegen wil het pand Grote Broek (Van Broeckhuysenstraat 46 / 2e Walstraat 19) verkopen aan woningcorporatie Standvast Wonen. Daarmee blijft het pand behouden als culturele broedplaats.

De gemeente heeft het pand onlangs aangekocht als potentiële culturele broedplaats. Het college wil met deze culturele broedplaatsen kleinschalige, culturele bedrijvigheid en culturele experimenten bevorderen. Op verzoek van de raadscommissie is de relatie tussen de Grote Broek en het broedplaatsenbeleid opnieuw beoordeeld en zijn alternatieven voor de eigendomssituatie uitgewerkt. Hierbij blijkt verkoop aan Standvast Wonen de meest aantrekkelijke optie.
Bij exploitatie door de gemeente Nijmegen ontstaat een rechtstreekse subsidierelatie met bijbehorende toetsing van het cultuuraanbod, tussen de huurders en de verhuurder van het pand. Oftewel een dubbele financiële relatie. Dit acht het college ongewenst. Bij vrije verkoop van het pand aan een commerciële partij, wordt de culturele invulling in het pand beëindigd en moet er gezocht worden naar een andere locatie voor de culturele broedplaats. Verkoop aan de hoogste bieder lijkt in eerste instantie financieel een aantrekkelijke optie. Er zal echter een moeilijke en onzekere zoektocht ontstaan naar vervangende ruimte in het centrum voor een culturele broedplaats, waarbij gemeentelijke middelen worden ingezet.
Aankoop en exploitatie door Standvast Wonen blijkt daarmee zowel vanuit financieel als cultureel oogpunt het meest aantrekkelijk. Standvast verplicht zich om het pand te verbouwen en als culturele broedplaats te verhuren aan de gebruikers van de Grote Broek. De Grote Broek is sinds 1986 gekraakt en wordt gebruikt voor diverse culturele activiteiten. Deze zogenaamde 'broedplaatsen' zijn betaalbare woon/werklocaties voor kunstenaars waar vanuit verschillende culturele disciplines wordt samengewerkt met de nadruk op het culturele experiment en doorstroming.
In het pand bevindt zich een ruimte voor debatten, presentaties, concerten en exposities en er zijn oefenruimtes voor beginnende bands. Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer
024-3292380


---
Alle informatie in dit bericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht.