Provincie Utrecht

Persbericht

Succesvolle projecten in de biologische landbouw

11-3-2003
De afgelopen jaren is de groei van biologische landbouw in de provincie Utrecht gestimuleerd door de provincie en ook gerealiseerd. Een aantal succesvolle en concrete projecten in de landbouwsector heeft daaraan bijgedragen, maar verdere uitbreiding blijft nodig.

De provincie Utrecht streeft ernaar om de groei van biologische landbouw (uitgedrukt in aantal bedrijven en het areaal) boven het landelijke gemiddelde te laten uitstijgen. Door met concrete projecten 'de boer op te gaan' probeert zij dit te realiseren. De (coördinatie van de) uitvoering van de meeste projecten is in handen van de stichting LaMi.

Projecten
Voor het bereiken van de doelstelling is in projectvorm in eerste instantie vooral gewerkt aan kennisvergroting bij agrariërs. Een voorbeeld hiervan is het lopende project 'Praktijktuin biologische fruitteelt', waar gangbare fruittelers in de tuin van een biologische collega ervaring opdoen met biologische bedrijfsvoering. Er is ook onderzoek gedaan naar de manier waarop biologische boeren en consumenten contact met elkaar hebben. Door middel van een enquête zijn daarbij de kansen en knelpunten bij de afzet vanaf de boerderij in beeld gebracht. De cursus 'Op weg naar de boerderijwinkel' ligt in het verlengde hiervan en leidt tot een verdere professionalisering op dit gebied.
De agrariërs die overgestapt zijn van gangbare naar biologische landbouw, zijn daarbij ondersteund en dragen vervolgens hun opgedane kennis over aan gangbare agrariërs. Dat is bijvoorbeeld gebeurd op de 'Themadag biologische melkveehouderij', een relatief goedkoop, maar doeltreffend project.

Vervolg in 2003
Overleg en samenwerking met gemeenten is nodig, met name om de doelstellingen 'verstevigen relatie tussen stad en platteland' en 'kennis vergroten bij consumenten' te realiseren. Naar deze doelstellingen gaat het komende jaar het grootste deel van het budget voor biologische landbouw. Gemeenten kunnen een belangrijke rol spelen bij de verdere uitbreiding van de vraag naar biologische landbouwproducten, omdat zij dicht bij de burger staan. Breder kader voor consumentenacties is de landelijke publiekscampagne 'Biologisch, eigenlijk heel logisch', die eind 2002 van start gegaan is. Verder zal in 2003 gewerkt worden aan een nieuw uitvoeringsplan biologische landbouw voor de periode 2004 tot 2008. Ook de mogelijkheden om biologische landbouw verder te stimuleren door het onderwerp op te nemen in ruimtelijke ordeningsplannen, worden nader onderzocht.

Flinke groei in 2001 ten opzichte van 2000
De groei die in 2001 gerealiseerd is ten opzichte van 2000 was procentueel de hoogste van alle provincies. In 2000 telde de provincie Utrecht 40 bedrijven in de biologische landbouw, in 2001 waren dat er 53. De doelstelling om boven de landelijke groei uit te stijgen, is daarmee over die periode gehaald.

Meer informatie: Annemieke van Leeuwen, telefoon 030-258 31 51 of Annemieke.van.Leeuwen@provincie-utrecht.nl