Provincie Utrecht

Persbericht

GS hebben geen bezwaar tegen grotere woonschepen in De Ronde Venen

11-3-2003
Met het 'Vrijstellingsbesluit woonschepen provincie Utrecht 2003' en de afgifte van een algemene verklaring van geen bezwaar staan GS toe dat woonschepen in De Ronde Venen iets groter mogen blijven dan het nieuwe woonschepenbeleid feitelijk toestaat. GS komen hiermee tegemoet aan de wens van de gemeente het provinciale woonschepenbeleid af te stemmen op het gemeentelijke beleid. De uitzondering geldt voor legale schepen die al in een bestemmingsplan staan. De iets grotere maatvoering heeft zeer beperkte ruimtelijke gevolgen en leidt niet tot vergroting van het ligplaatsengebied. Het kleurenbeleid voor deze woonschepen blijft overigens onverkort van kracht.

GS nemen deze beslissingen als uitwerking van het nieuwe woonschepenbeleid waarin onder andere het afmetingen- en kleurenbeleid voor woonschepen zijn vastgesteld. Het vrijstellingsbesluit biedt het voordeel voor de woonschipbewoners dat geen individuele ontheffingen meer bij GS hoeven te worden aangevraagd. Voordeel voor de gemeente is, dat niet steeds een aparte verklaring van geen bezwaar hoeft te worden aangevraagd, zolang de bestemmingsplannen nog niet van kracht zijn.

Het gaat om de woonschepen die liggen in de woonarkenparken. De verruiming ten opzichte van het provinciale beleid (van 18 naar 20 meter in de lengte en van 3,5 naar 4 meter voor de goothoogte) heeft geen negatieve gevolgen voor natuur en landschap. Het gaat in feite om behoud van de maat-voering die binnen deze arkenparken al gold. Sommige arkenparken liggen in de Ecologische Hoofd-structuur; voor deze parken handhaven GS wel het kleurenbeleid. Bovendien mogen deze woon-schepen alleen naar binnen toe worden vergroot en moeten ze minstens vijf meter van elkaar liggen.

De verklaring van geen bezwaar geldt ook voor de woonschepenhaven De Plashoeve aan de Baambrugse Zuwe, hoewel deze woonschepen nog niet in het bestemmingsplan zijn opgenomen. De situatie is evenwel vergelijkbaar met die in de arkenparken. Voor de andere woonschepen die buiten de bebouwde kom liggen is een afwijking van het provinciale afmetingenbeleid niet aanvaardbaar, vanwege de dikwijls solitaire ligging in kwetsbare gebieden. Daarvoor blijft de provinciale Verordening bescherming natuur en landschap, onderdeel woonschepen gelden.

Meer informatie: Marja van Buuren, telefoon 030-258 32 07 of Marja.van.Buuren@provincie-utrecht.nl