Gemeente Stede Broec

11-3-2003
VERKOOP EN BRUIKLEEN VAN OPENBAAR GROEN

Overname groen alleen als omwonenden ermee instemmen

Vanaf nu moeten inwoners van Stede Broec die een stuk gemeentegrond van meer dan 50 vierkante meter in bruikleen willen krijgen, een verklaring van omwonenden overleggen dat die daartegen geen bezwaar hebben. Dat is een van de aanvullingen in het gemeentelijke beleid voor overname van gemeentelijk groen door aanwonenden. De commissie Grondgebiedzaken heeft daar onlangs mee ingestemd.

Beeldbepalend of niet
De afgelopen vijf jaar zijn er bijna 600 aanvragen voor overname van groen bij ons binnengekomen. Of wij openbaar groen willen verkopen, hangt van drie dingen af. In de eerste plaats mogen er geen kabels of leidingen in de betreffende grond liggen. Daarnaast speelt een rol of het om beeldbepalend groen gaat. Dan gaat het er bijvoorbeeld om of het groen deel uitmaakt van een groter geheel en om herkenbaarheid. Ook kan het zijn dat het betreffende groen een lelijke achtergrond verbergt. Andere dringende redenen om grond niet te verkopen zijn: mogelijke toekomstige woningbouwplannen, infrastructurele veranderingen en onderhoud aan nabijgelegen nutsvoorzieningen.

Twee tarieven
Als wij overgaan tot verkoop, hanteren we twee tarieven: ? 22,69 voor stukjes van minder dan 10 vierkante meter en ? 90,76 per vierkante meter voor de overige stukken. Dat we lang niet altijd tot verkoop overgaan, blijkt wel uit het aantal afwijzingen. Van de 81 aanvragen in 2002 werden er 25 afgewezen.

Bruikleen
Soms willen we niet verkopen, maar zijn we wel bereid de grond in bruikleen te geven. We noemen dat adopteren. Zowel de gemeente (minder onderhoud) als degene die adopteert (gebruik) heeft er voordeel bij. De adoptie is persoonsgebonden. De gemeente heeft bovendien altijd het recht de adoptie te beëindigen. De grond blijft dus eigendom van de gemeente. Op dit moment heeft de gemeente ruim 900 stukken grond in bruikleen uitgegeven.

Vrije of beperkte adoptie
We kennen twee vormen van bruikleen: vrije adoptie en beperkte adoptie. Bij beperkte adoptie mag de grond met beplanting uitsluitend worden onderhouden. Het plantvlak moet intact worden gehouden en mag alleen worden verfraaid met eenjarige beplanting of vaste beplanting. Bij vrije adoptie mag de grond bij de tuin worden getrokken. Wel worden afhankelijk van de situatie voorwaarden gesteld. Die kunnen bijvoorbeeld gaan over de hoogte van beplanting, het wel of niet toelaten van schuttingen of hagen. Noodzakelijke werkzaamheden moeten altijd worden toegestaan.

Inspraak omwonenden
Vanaf dit jaar hebben omwonenden recht op inspraak bij de adoptie van gemeentegrond. Wie van de gemeente een stuk grond wil adopteren van meer dan 50 vierkante meter moet een verklaring overleggen van omwonenden dat deze daar geen bezwaar tegen hebben.

Voorgenomen besluiten tot verkoop van openbaar groen worden gepubliceerd in De Middenstander. Iedereen heeft daarmee de gelegenheid om bezwaar te maken.