De Unie


MTB: CAO overleg komt op gang!

11 maart 2003 - De werkgevers hebben de geboden herkansing gebruikt, en een eerste integraal bod uitgebracht".

Alhoewel het er aanvankelijk niet naar uitzag kwamen de werkgevers, op ons uitdrukkelijk en herhaaldelijk verzoek, toch met een integrale reactie op onze voorstellen inclusief een loonbod.

Allereerst stelden de werkgevers wederom dat het voor hen, wilden ze tot een loonbod komen zij duidelijkheid wilden over de looptijd van de CAO en over de contouren van mogelijke afspraken over reïntegratie en WAO. Hun ideeën op dit vlak stemmen nog niet tot vrolijkheid maar geven wel de mogelijkheid, ervan uitgaande dat hun bereidheid tot onderhandelen blijft bestaan, om tot overeen stemming te komen.

Onderwerpen in dit kader zijn: de implementatie in de CAO van het zgn. WAO SER akkoord, de aanvulling (PT) vanuit de (oude) werkgever op een lager loon na reïntegratie bij diezelfde dan wel een nieuwe werkgever, duur en hoogte van deze aanvulling, inleveren van een vakantiedag bij een tweede ziekmelding, enz . De standpunten liggen nog redelijk uit elkaar, maar lijken overbrugbaar te zijn.

Over de looptijd zijn werkgevers duidelijk, ze willen een tweejarig contract met inhoud, lukt dit niet dan vallen ze terug op een eenjarige, feitelijk een magere voortzetting van de huidige CAO.

De inkomensaanpassing wordt in dit eerste bod als volgt voorgesteld: 1% eenmalig per oktober 2003, 1,5% structureel per februari 2004 en 1,5% structureel per februari 2005. De jeugdschalen zouden in dit voorstel per januari 2004 nog met 3% extra verhoogd worden, dit heeft volgens hen op ca. ¼ van alle werknemers betrekking. Let wel een eerste bod, hier mag het niet bij blijven. De eerste structurele verhoging in dit contract na 1 januari 2004 betekent voor zowel het pensioenfonds lagere kosten, gezien de vermogenspositie van het fonds een tijdelijk goede methode om tijd te winnen om maatregelen te nemen om de pensioenregeling in stand te houden, alsmede voor de onder druk staande ondernemingen in de branche over 2003.

Vervolgens: voortzetting van de extra scholingsdag 45+ in het nieuwe contract, kinderopvang en employability onderwerpen kunnen geregeld worden.

Nu vol optimisme de laatst geplande overleg ronde op 24 en 25 maart in. Nee, daarvoor is de afstand tussen onze wensen en hetgeen er nu geboden wordt, nog te groot.

Harde punten zijn in dit verband onder andere: het werken op zaterdag, loonsverhogingen uitsluitend over de schaallonen en niet over de feitelijk betaalde lonen, kunnen nog roet in het eten gooien.

Op 25 maart: een principe-akkoord? Als het aan ons ligt wel.

Met vriendelijke groet,

Jan Verbaan
Bedrijfsgroep voorzitter


* Intropagina Metaal en Technische Bedrijfstakken (Metaalnijverheid)
dinsdag, 11 maart 2003