Provincie Overijssel

Overijsselse stembureaus nog rustig

Op de Overijsselse stembureaus voor de Provinciale Statenverkiezingen is het nog rustig. Voorzichtige prognoses van enkele voorzitters van stembureaus duiden op een lage opkomst.

Rond 14.30 uur had 18 procent van de stemgerechtigden de stembureaus in Enschede bezocht. "Ik word er een beetje triestig van'', zegt een van de bureauvoorzitters. "Ook hier regent het de hele dag. Als het droog wordt, krijgen we misschien nog een herkansing."

Het opkomstpercentage in Overijssel lag vier jaar geleden op 50,33 procent. dat was ruim boven het landelijk gemiddelde van 45,5. Bij de Tweede-Kamerverkiezingen van 22 januari scoorde Overijssel de hoogste opkomst van alle provincies. Nu wordt landelijk gerekend op een percentage van 42.

Digitaxi
De provincie Overijssel zet zich met overtuiging in om de verkiezingen onder de aandacht te brengen. Zo is het na de digiboerderij en de Dag van Overijssel vandaag de dag van de 'digitaxi'. Commissaris van de Koningin Jansen brengt in een taxi persoonlijk enkele gehandicapten naar de stembus. De gesprekken die zij onderweg voeren, zijn live te volgen via de speciale verkiezingswebsite www.overijsselkiest.nl.

Campagne
Slecht weer (voor de hele dag is regen voorspeld) heeft meestal een negatief effect op de opkomst. Op de stembureaus baseert men de slechte verwachtingen echter ook aan de politieke campagne, die "niet enerverend" was.

De provincie voelt zich daar niet verantwoordelijk voor. "Wij hebben voor een wagen gezorgd", aldus woordvoerder Toon Schuiling, "het spel is aan de politieke partijen."