Ingezonden persbericht


Ibis wint Niet-Dom Trofee 2002

UTRECHT- Het Utrechtse bedrijf Ibis, productvernieuwers in uitvaart, ontving maandag 10 maart de Niet-Dom Trofee uit handen van Robin Linschoten, voormalig Staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De jury wees Ibis unaniem als winnaar aan vanwege 'het succesvol ontwerpen en vermarkten van innovatieve uitvaartproducten met een geheel eigen gezicht'. De trofee, voor het succesvol doorvoeren van een innovatie, werd voor de dertiende keer uitgereikt tijdens de jaarbijeenkomst van Syntens, innovatienetwerk voor ondernemers. Met deze prijs wil Syntens ondernemers in het midden- en kleinbedrijf stimuleren om vernieuwingen door te voeren.

De jury was zeer onder de indruk van Ibis' passie voor innoveren in denken, doen, product én dienst. Er was veel lof voor de duidelijke strategie en verfrissende wijze waarop Hans Rademaker en René Fleur invulling geven aan het begrip ondernemen. Daarnaast was de jury geraakt door de manier waarop de ondernemers het thema dood een plek geven en de ruimte die het verdient. "Dit bedrijf opereert in een bijzondere, door taboes omgeven markt. Door middel van zijn producten levert Ibis een belangrijke bijdrage aan het feit dat de dood een onderdeel van het leven is en niet alleen een afsluiting daarvan.", zo concludeert het juryrapport. Hans Rademaker van Ibis licht toe: "Wij willen met onze producten de 'harde', technische innovatie mixen met de 'zachte', maatschappelijke innovatie.".

De kersverse winnaar sprak na het in ontvangst nemen van de trofee direct zijn waardering uit voor Syntens adviseur Mechteld Bakkeren, door Ibis al de 'onzichtbare derde vennoot' genoemd. 'Zij denkt met ons mee over alle facetten van ons bedrijf. Door haar zijn we van ondernemende ontwerpers in ontwerpende ondernemers veranderd.', aldus Rademaker.

De jury, bestaande uit Joop Hoogendijk (Hoogendijk B.V), Willemien Wink (voorzitter MKB Nederland), Ernst Boucher (Signifile BV, winnaar van vorig jaar) en Jacqueline Schuurmans (regiodirecteur Syntens), had een zware taak om uit de vier genomineerde innovatieve bedrijven een winnaar te kiezen. Naast Ibis, waren Gadella Repro BV en Verweij Elektrotechnisch Bureau BV uit Utrecht en Difrax uit Bilthoven genomineerd. Ook deze drie bedrijven overtuigden de juryleden van hun gedrevenheid voor het ondernemerschap en innovatie hetgeen hen oprechte waardering en erkenning opleverde.

De innovatieve én succesvolle verhalen van de vier genomineerden inspireerden de ruim 180 deelnemers die op de jaarbijeenkomst aanwezig waren. Het belang van vernieuwen werd tevens door Robin Linschoten benadrukt. Hij legde uit dat investeren in innovatie tot ontwikkeling van de arbeidsproductiviteit leidt. De conclusie van de bijeenkomst was dan ook: Innovatie moet hoog op de agenda.