Ingezonden persbericht

Persbericht dinsdag 11 maart; skinheads steken 15-jarige jongen neer

Op de dag van de (succesvol geblokkeerde) demonstratie van de neo-nazistische Nederlandse Volks-Unie in Apeldoorn, hebben een groep rechts-extremistische skinheads een 15-jarige jongen neergestoken. Het slachtoffer liep rond 14.15 (om 14.00uur zou de geplande NVU demonstratie beginnen) door de Apeldoornse binnenstad en kwam een groepje rechts-extremisten tegen. Er stond een woordenwisseling waarbij een van rechts-extremisten een mes trok en de jongen neerstak. De 15-jarige jongen is met een inwendig letsel opgenomen in het ziekenhuis.

AFA is geschokt, maar tegelijkertijd niet verbaasd door dit 'incident'. In de weken voorafgaande aan de geplande NVU demonstratie heeft AFA meerderde persberichten gepubliceerd over de NVU en betoogd dat geweld en racisme een tweetal essentiële ingrediënten zijn voor de hitler-fetisjisten van de NVU. Praktisch iedere demonstratie en partijbijeenkomst van de NVU gaat gepaard met geweld en bedreigingen; varierend van oproepen tot het plegen van aanslagen (NVU bijeenkomst 6 mei 2001) en mishandelen van passerenede allochten (na afloop van NVU demonstratie 26 januari 2002) tot het scanderen van leuzen als "Roem en eer voor de Waffen-SS" (NVU demonstratie 26 januari 2002). AFA is niet verbaasd over dit soort activiteiten en is van mening dat dit meer dan zomaar incidenten zijn. De NVU komt voort uit de radicale vleugel van de in 1998 verboden CP'86 en uit het Aktiefront Nationaal Socialisten. NVU-leider Kusters (verkiesbaar voor de partij bij de Provinciale Staten verkiezingen vandaag) zat in 2001 nog een celstraf uit van vijf maanden. Ook Rinaldo Weijenberg (nummer 4 op de lijst van de NVU bij de Provinciale Statenverkiezingen) heeft al meerder veroordelingen op zijn naam staan, onder andere wegens mishandeling van een allochtone man. AFA hoopt dat de gemeente Apeldoorn haar conclusies uit deze gebeurtenissen trekt en toekomstige NVU demonstraties verbiedt.

Het artikel over de steekpartij is online te vinden op; http://www.apeldoornsecourant.nl/regioportal/APC/0,2622,1262-Voorpagina__1492156_,00.html Een (verre van volledig) overzicht van 'incidenten' door de NVU en haar leden is als attachment bijgevoegd.


---
Anti-Fascistische Aktie Nijmegen
Postbus 1184 / 6501 BD Nijmegen
Tel; 06-15.626.309 / E; afan@dds.nl
Giro; 918.99.88 / www.afanederland.org

---