Gemeente Dordrecht


---

Naar een regionaal bureau Leerplicht Drechtsteden

Vincent Brinkhof
De gemeente Dordrecht gaat akkoord met het instellen van een regionaal Bureau Leerplicht Drechtsteden. Dit regionale bureau Leerplicht Drechtsteden levert actief een optimale bijdrage aan een ononderbroken schoolloopbaan van alle jeugdigen in de Drechtsteden. Alle portefeuillehouders onderwijs van de Drechtsteden-gemeenten hebben hieraan samen gewerkt. Het oprichten van een regionaal bureau Leerplicht is een voorstel van het Drechtstedenbestuur.

Een regionale aanpak van leerplicht is van belang omdat leerlingen ook buiten de gemeentegrenzen naar school gaan en omgekeerd. Bovendien kan door samenwerking de continuïteit en efficiëntie worden gewaarborgd, waar individuele gemeenten vaak tijd en mensen tekort komen voor het handhaven van de leerplicht,. Het nieuwe regionale bureau is tevens regionaal Meld en Coördinatiefunctie (RMC)en staat garant voor een gestructureerde en efficiënte organisatie. Een regionale werkwijze betekent ook een uniforme werkwijze van het uitvoeren van de leerplicht in de regio. Met dit bureau kan de regio beter inspelen op nieuwe taken en ontwikkelingen.

Het regionaal bureau Leerplicht Drechtsteden is niet als enige verantwoordelijk voor het bevorderen van optimale schoolloopbanen. Scholen, instellingen en gemeenten leveren belangrijke bijdragen aan dit doel. Met het regionaal bureau neemt de kans om een integraal beleid te voeren aanzienlijk toe.

Handhaving van de leerplichtwet is sinds enkele jaren één van de speerpunten binnen het jeugdbeleid. Spijbelen en voortijdig schoolverlaten worden genoemd als risicofactoren voor toekomstig crimineel gedrag. Ook het openbaar ministerie (OM) houdt zich nadrukkelijker bezig met de bestrijding van schoolverzuim. Het functioneren van regionale leerplicht bureaus en het invoeren van leerstraffen in de regio zal een bijdrage leveren aan het voorkomen van het voortijdig schoolverlaten van de jongeren.

Regionaal Sociaal Actieprogramma
Het oprichten van een regionaal Bureau Leerplicht is één van de actiepunten uit het Regionaal Sociaal Actieprogramma van de Drechtsteden. In de Drechtsteden werken de gemeenten Alblasserdam, Dordrecht, 's-Gravendeel, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht samen om het wonen, werken en recreëren in de regio te verbeteren. Ook op het gebied van sociaal beleid bundelen de gemeenten hun krachten.