Gemeente Dordrecht


---

Speciaal Programmabureau voor Economische Ontwikkeling Dordrecht

Vincent Brinkhof
De economische ontwikkeling in Dordrecht en Drechtsteden is zo belangrijk, dat burgemeester en wethouders hebben besloten een speciaal programma-bureau in het leven te roepen. Met dit bureau worden activiteiten, die nu op diverse plaatsen worden ontwikkeld, geregisseerd en gecoördineerd via één organisatie, nl. het Programmabureau Economische Ontwikkeling Dordrecht - Drechtsteden.

Hoofddoel van de instelling van het programmabureau is vooral het vergroten van de effectiviteit van het werken aan de grote bestuurlijke ambities op het economisch vlak. En omdat de Drechtsteden er zich de laatste jaren steeds méér van bewust zijn geworden dat veel beleidsterreinen een regionale dimensie hebben, wordt ook aan het regionale niveau veel aandacht besteed. Met de oprichting van dit Dordts programmabureau start het college van Dordrecht ook de verdere gesprekken met de partners in de Drechtsteden om geleidelijk op te schalen naar een regionale programmering van de economische ontwikkeling, waarover uiteindelijk het Drechtstedenbestuur beslist.

Concreet in 2003
Het programmabureau gaat in 2003 aan concrete zaken werken, te beginnen met het opstellen van een Programma. Ook wordt een begin gemaakt met de revitalisering van de zeehavens in Dordrecht en worden kaders ontwikkeld voor de herstructurering bedrijventerreinen in Dordrecht alsmede voor (en in opdracht van) de regio. Ook wordt gekeken naar clustering van scheepswerven in de Drechtsteden en bundeling van kennis en versterking van het onderwijs in de regio, in relatie tot het project Shipping Valley. Een andere ambitie voor 2003 is het beoordelen van de haalbaarheid van een Container Terminal voor de kust- en binnenvaart. Tal van activiteiten hebben directe raakvlakken met de ambities rond Shipping Valley en worden daarom ook organisatorisch aan elkaar gekoppeld.

Communicatie
De communicatie is, volgens het voorstel van burgemeester en wethouders, een belangrijk taakonderdeel van het nieuwe programmabureau. Daarom moet er medio 2003 een concreet plan liggen. Ook het bouwen aan en onderhouden van netwerken en contacten is daarbij van belang. Het voorstel van B&W wordt 3 april besproken in de commissie Ruimte en Economie en zal vervolgens in de Raad worden behandeld.