Gemeente Dordrecht


---

Betrokkenheid Antilliaanse gemeenschap speerpunt

Vincent Brinkhof
In 2002 kwamen er minder Antillianen naar Dordrecht. Er kwamen er 399 en vertrokken er 548. Hiermee is de instroom voor het eerst beduidend kleiner geworden dan in voorgaande jaren. De bevindingen in Dordrecht worden inmiddels door cijfers van het overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCaN) bevestigd. Het college van B&W heeft besloten om het Antillianenbeleid in 2003 vooral te richten op de Antillianen die naar Dordrecht komen. Om betere resultaten te kunnen boeken is er in 2003 vooral aandacht voor participatie van Antillianen en het versterken van empowerment. De eigen krachten en positieve inbreng vanuit de doelgroep zal meer worden benut. Ook is het project vanaf 2003 anders georganiseerd.

Doelstelling van de gemeente en partners is dat de Antilliaanse gemeenschap een positie verwerft die niet negatief afwijkt van andere groepen. Dit past in het sociaal beleid voor de komende jaren, zoals dat is verwoord in de nota "Deelname, samenhang en verantwoordelijkheid. Visie op sociaal beleid in Dordrecht".

Thema's
Het programma richt zich net als voorgaande jaren op 5 thema's: Huisvesting en leefbaarheid, Criminaliteitsbestrijding en openbare orde, Opvoeden, jongeren, sociale samenhang en vrije tijd, Inburgering, werkgelegenheid en onderwijs. Daarnaast is ruimte vrijgehouden voor het ontwikkelen en ondersteunen van nieuwe initiatieven zoals het terugkeerproject Bonaire, initiatieven vanuit Antilliaanse bewoners in de wijk en een talkshow in de wijk.

Klankbordgroep
De gemeente voert de regie en werkt samen met betrokken partijen zoals woningcorporaties, de politie, Openbaar Ministerie, Da Vinci en DWO die ieder werken vanuit hun eigen verantwoordelijkheid. De partijen werken samen in een Stuurgroep en verschillende werkgroepen. Een klankbordgroep vanuit de Antilliaanse gemeenschap dient de betrokkenheid van de doelgroep te waarborgen.