Gemeente Heeze-Leende


Gemeente Heeze-Leende maakt alsnog kans op deelname aan pilot bouwen binnen strakke contouren

Op dinsdag 11 maart 2003 heeft de gemeente Heeze-Leende het positieve bericht van Gedeputeerde Staten mogen ontvangen dat zij, naast de vijf gemeenten die al zeker waren van deelname, samen met 3 andere gemeenten hoogstwaarschijnlijk deel mag nemen aan de pilot bouwen binnen strakke contouren.

Het plan dat Heeze-Leende heeft ingediend wordt op korte termijn nader bestudeerd en mogelijkerwijs op enkele punten aangepast en/of aangevuld. Hiertoe zal de gemeente in overleg met Gedeputeerde Jansen De Jonge een gesprek voeren. Het mogen deelnemen biedt veel mogelijkheden voor alle kernen in de gemeente.

Aan de pilot bouwen binnen strakke contouren kon in eerste instantie door maximaal vijf gemeenten worden deelgenomen. Inmiddels is besloten dit aantal mogelijkerwijs uit te breiden van vijf naar negen gemeenten, waaronder de gemeente Heeze-Leende.
Gemeenten die aan de pilot deelnemen krijgen onder bepaalde voorwaarden de mogelijkheid om de vrije ruimte binnen hun stedelijke contour in een periode van vijf jaar zonder kwantitatieve beperkingen te bebouwen. Dit betekent dus dat de gemeente in die periode niet gebonden is aan de huidige beperkende contingenten.

Om voor de pilot in aanmerking te kunnen komen moest onder andere voldaan worden aan de navolgende voorwaarden:

- Deelnemende gemeenten hebben bijvoorbeeld op basis van een duurzaam en zorgvuldig vormgegeven ruimtelijke beleid - geen vigerende uitbreidingsplannen of zijn bereid vigerende uitbreidingsplannen in te trekken;

- Deelnemende gemeenten zien gedurende de looptijd van de pilot af van nieuwe uitbreidingsplannen;

- Deelnemende gemeenten zijn bereid gedurende de looptijd van de pilot woningbouw uitsluitend plaats te laten vinden binnen het bestaand stedelijk gebied (binnen de bij de start van de pilot te bepalen strakke contour) en bij voorkeur op één of meer te herstructureren locaties;

- Gemeenten garanderen dat de woningbouw in stedenbouwkundige en architectonische zin aansluit op de specifieke ruimtelijke karakteristieken en kwaliteiten ter plaatse.

Gevolgen
Het bouwen van nieuwe woningen in de gemeente geschiedt momenteel op basis van geldende bestemmingsplannen. Door het beperkt beschikbare contingent is het niet mogelijk om voor alle doelgroepen te bouwen. Ook laten de afgelopen jaren een negatief migratiesaldo zien. Door de erkenning als pilot krijgt de gemeente Heeze-Leende de vrijheid om binnen strakke contouren (ongeveer de dorpsgrenzen) gebieden te gaan (her)ontwikkelen.

Vervolgstappen
Op korte termijn gaat de gemeente Heeze-Leende in overleg met Gedeputeerde Jansen De Jonge over de wijze waarop de contouren definitief zullen worden vastgelegd. Er dient vervolgens een zorgvuldige afweging gemaakt te worden over de locaties waar gebouwd gaat worden, voor welke doelgroepen gebouwd moet worden, het uit te zetten tijdpad etc. De komende periode zullen dus belangrijke afwegingen gemaakt moeten worden.