Gemeente Ede

Gemeente reserveert 500.000 euro voor overbruggingskrediet aan gedupeerde ondernemers
Noodfonds vogelpest in Ede

Burgemeester en wethouders van Ede willen een Noodfonds Vogelpest instellen om bedrijven in de gemeente te helpen die door de vogelpest direct of indirect in grote problemen zijn gekomen. De noodhulp bestaat uit een lening van maximaal 25.000 Euro aan ondernemers die behoefte hebben aan een overbruggingskrediet voor de bedrijfsvoering.

Het bedrag moet binnen 3 tot 5 jaar worden terugbetaald. Voor het overbruggingskrediet geldt een rente van 5,35%. In de kosten van levensonderhoud kan bijstand worden verstrekt al dan niet in de vorm van een renteloze lening. Het college wil voor deze noodhulp in totaal een half miljoen Euro vrij maken uit de algemene financiële reserves van de gemeente.

Bijstandverlening zelfstandigen
Het college van Ede wil haast maken met de instelling van het Noodfonds Vogelpest. De vergadering van de raadscommissie AZ&M (Algemene Zaken en Middelen) op 10 maart 2003 heeft al ingestemd. Het besluit moet nog formeel bekrachtigd worden in de raadsvergadering op 27 maart 2003. In de tussentijd kan de gemeente - indien nodig - reeds de aanvragen van ondernemers behandelen die direct of indirect door de vogelpest-problematiek in ernstige moeilijkheden geraken. Het gaat hierbij om ondernemers die steeds meer moeite hebben in hun levensonderhoud te voorzien of behoefte hebben aan krediet voor de bedrijfsvoering. Financiële hulp kan worden geboden via de Bbz, het Besluit bijstandverlening zelfstandigen. Afhankelijk van het jaarresultaat gebeurt dat om niet of in de vorm van een renteloze lening. Het bedrijfskrediet wordt verstrekt in de vorm van een rentedragende lening.

Voor wie?
De hulp geschiedt in de vorm van een renteloze lening voor uitkering voor levensonderhoud of een rentedragend bedrijfskrediet van maximaal 25.000,-. Een beslissing op aanvragen voor een bedrijfskrediet vergt normaal gesproken 3 tot 4 maanden. In bepaalde gevallen kan nu spoedeisende financiële hulp nodig zijn in verband met onaanvaardbare gevolgen voor de bedrijfsvoering. Voorgesteld wordt hierin te voorzien door overbruggingskredieten te verstrekken en die te financieren uit het gemeentelijk noodfonds. Voor de voorwaarden sluit de gemeente zoveel mogelijk aan bij de Bbz-regeling.

Dit betekent dat het gaat om zelfstandigen tussen 18 en 65 jaar, die voor de voorziening in het bestaan zijn aangewezen op arbeid in het eigen bedrijf of zelfstandig beroep in Nederland en woonachtig zijn in de gemeente Ede. Zij moeten direct of indirect zijn of worden getroffen door de gevolgen van de Vogelpest-crisis, waardoor zij geen of onvoldoende inkomsten uit het bedrijf of beroep kunnen behalen. De zelfstandige moet voldoen aan de wettelijke vereisten voor de uitoefening van het bedrijf. De zelfstandige moet voldoen aan het urencriterium, bedoeld in artikel 3.6 van de Wet inkomstenbelasting 2001 en alleen, of samen met degenen met wie hij het bedrijf of zelfstandige beroep uitoefent, de volledige zeggenschap in dat bedrijf of zelfstandig beroep hebben en de financiële risicos daarvan dragen.

Ook bij de MKZ-crisis in 2001 stelde de gemeente Ede een noodfonds in, waar ook toen ondernemers gebruik van konden maken als de andere, landelijke fondsen niet toereikend waren. Daarbij waren de Bbz-regels eveneens van toepassing. In de praktijk zijn toen geen leningen en kredieten verstrekt.

Inlichtingen
Voor meer informatie over het Noodfonds Vogelpest kan men terecht bij de afdeling Werk Inkomen en Zorg van de Sector EWZ van de gemeente Ede, telefoon (0318) 68 0934.