Gemeente Enschede

B. en W.-bericht 2003- 10

Collegevergadering van dinsdag 11 maart 2003

Nog geen toename bijstandsgerechtigden ondanks toename aantal werklozen

Het aantal bijstandgerechtigden in Enschede is de laatste 8 maanden van 2002 gedaald na een lichte stijging in de eerste drie maanden. Per 1 december 2002 bedraagt het aantal bijstandsgerechtigde huishoudens 4736 (2001: 4846). Ondanks een toename van het aantal werkzoekenden is de verwachte stijging van het aantal bijstandshuishoudens nog uitgebleven. Dit is toe te schrijven aan het aangescherpte beleid gericht op bevordering van de uitstroom en beperking van de instroom. De verwachting is dat het aantal mensen in de bijstand in 2003 weer gaat stijgen door de toename van het aantal ingeschrevenen bij het CWI. De ervaring wijst uit dat een deel daarvan voor een langere periode geen baan vindt en dus een beroep doet op bijstand. In 2002 is het aantal bij het CWI ingeschreven niet werkende werkzoekenden (NWW-ers) met 15,4% gestegen. In het laatste kwartaal betreft het met name jongeren en allochtonen. Opvallend is dat het aantal NWW-ers in Enschede minder sterk is toegenomen dan in de rest van Nederland. Een andere conclusie is dat sinds het verschijnen van de arbeidsmonitor (1996) het aandeel allochtonen in de bijstand de eerste keer 40% overschrijdt.
Aan de Universiteit Twente is opdracht verleend onderzoek te doen naar de resultaten van reïntegratiebedrijven, zoals KLIQ, Randstad Rentree, TMP Worldwide, Activa Reïntegratie en Job Coach Company. Verder zal worden bekeken op welke wijze resultaten worden bereikt, welke verbeteringen mogelijk zijn, hoe waarderen de betrokken organisaties, medewerkers/cliënten de reïntegratietrajecten en hoe verloopt de samenwerking tussen de verschillende partners.
De resultaten van dit onderzoek worden eind april verwacht. De resultaten van de arbeidstrainingen voor jongeren zijn positief. In 2002 zijn 398 nieuwe jongerentrajecten gestart. Het traject is inmiddels voltooid door 228 jongeren. In de meeste gevallen heeft deelname geleid tot het vervolgen van een schoolopleiding.
---

Infocentrum binnenstad op 1 mei dicht

Het infocentrum binnenstad (in de bibliotheek) gaat op 1 mei dicht. De reden is dat er nauwelijks bezoekers komen in het infocentrum, dat in juli 2000 zijn deuren opende en informatie bood over de grote binnenstedelijke ontwikkelingsprojecten (stationsomgeving, stadserf, Van Heekplein en muziekkwartier). Ook de toegankelijkheid liet te wensen over en de geboden informatie bleek moeilijk up-to-date te houden. Deze nadelen maken het infocentrum volgens het college van B en W tot een (te) duur communicatiemiddel. Jaarlijks kostte het infocentrum ruim EUR 64.000. Om toch in de behoefte aan dergelijke informatie te voorzien, wordt gezocht naar een alternatief. De gedachten gaan uit naar informatie die op enigerlei wijze ter plekke, bij de bouwplaats, kan worden aangeboden.

---