Waterschap Groot Salland


Almelo, 11 maart 2003

Betreft: internationale aanpak hoogwaterproblematiek

Groen licht voor uniek Europees project van Overijsselse waterschappen

De Overijsselse waterschappen hebben de primeur met JAF(Joint Approach for Managing Flooding). Dit is het eerste Europese project op het gebied van integraal waterbeheer dat is goedgekeurd door de Europese commissie in het kader van het Interreg IIIB programma. Het waterschap Regge en Dinkel is eindverantwoordelijk voor dit unieke project waarin vijf organisaties uit Nederland, Duitsland en Engeland, tot 2006 samenwerken. Het project gaat officieel van start op donderdag 13 maart 2003 na ondertekening van de subsidieovereenkomst (Grant Offer Letter). Om 11.30 uur zet P.A.E. van Erkelens, voorzitter van waterschap Regge en Dinkel, mede namens de andere organisaties zijn handtekening in het waterschapshuis aan de Kooikersweg 1 in Almelo. JAF wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van ruim zeven miljoen euro.

Internationaal samenwerken
In dit project bundelen de drie Overijsselse waterschappen hun krachten, te weten: Groot Salland uit Zwolle, Velt en Vecht uit Coevorden en Regge en Dinkel uit Almelo. De waterschappen werken samen met Somerset County Council uit Engeland en Wasserverband Eifel und Rur uit Duitsland. JAF omvat voor het waterschap Regge en Dinkel het project de Doorbraak (nieuwe water/ natuurverbinding ten zuiden van Almelo), voor het waterschap Groot Salland het project waternood en voor Velt en Vecht het project de Uilenkamp (aankoppeling van een oude meander van de Vecht). Behalve deze 'demonstratieprojecten' bevat het JAF-project een aantal transnationale aspecten, zoals het organiseren van internationale symposia, workshops, evenementen, kennisuitwisseling en zelfs tijdelijke uitwisseling van medewerkers. De Nederlandse waterschappen kunnen bijvoorbeeld leren van de ervaringen van Duitse collega's van de werkzaamheden in de rivier de Rur. Door bestaande stuwen te verwijderen en oevers natuurlijker te maken proberen de Duitsers de rivier de Rur weer in oude glorie te herstellen. De Engelsen kunnen de Nederlandse waterschappen leren om meer draagvlak te creëren voor de uitvoering van projecten. De Nederlandse, Engelse en Duitse waterschappen werken samen tot en met medio 2006.

Terugdringen van overstromingen
Het Interreg III programma (2001-2006) is een initiatief van de Europese Commissie en onderdeel van de Europese structuurfondsen. Doel van het programma is het stimuleren van een gebiedsgerichte samenwerking tussen meerdere partijen in verschillende landen. In het JAF-project werken de deelnemende partijen gezamenlijk aan oplossingen voor het terugdringen van overstromingen door het uitvoeren van natuurlijke maatregelen (bijvoorbeeld vasthouden van overtollig water) in stroomgebieden van de deelnemende regio's. Transnationale aspecten spelen een belangrijke rol in het JAF-project en bestaan kort samengevat uit:

* Meervoudig ruimtegebruik (landbouw, natuur in combinatie met waterberging);

* Rivierherstel, in het bijzonder het vergroten van de retentiecapaciteit en het vergroten van het wateroppervlak;
* Implementatie van nieuwe technologieën en studies in watermanagement;

* Vergroting van de bewustwording van maatregelen voor hoogwaterbestrijding bij de burgers;

* Kennisoverdracht.

Einde persbericht

---