Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu


Risico van ziekte van Lyme door tekenbeet verdubbeld

12 maart 2003

Mensen die beroepsmatig of voor recreatie in natuurgebieden verblijven, kunnen besmet raken met Borrelia. Deze bacterie is verantwoordelijk voor de ziekte van Lyme. Mensen kunnen besmet raken met de Borrelia bacterie door een tekenbeet. Het risico van besmetting met Borrelia is in zeven jaar tijd verdubbeld. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en Wageningen Universiteit en Research Centre.

Een landelijk onderzoek onder huisartsen in 1995 schatte het aantal gevallen van de ziekte van Lyme op jaarlijks zon 6500. Herhaling van dit onderzoek in 2002 toonde aan dat het aantal consulten voor Lyme was verdubbeld tot 13.000 en dat de ziekte inmiddels in heel Nederland voorkomt. De grootste toename van het aantal gevallen van Lyme werd gevonden in de provincies Brabant, Limburg en Noord-Groningen. Dat lijkt samen te hangen met recreatie, omdat juist in deze provincies het aantal toeristische overnachtingen sterk is toegenomen (in 2001 ruim drie maal zo hoog als in 1994).

Een duidelijke stijging van het aantal gevallen van de ziekte van Lyme wordt ook gevonden in regios waar het aantal paarden sterk is toegenomen, waarschijnlijk samenhangend met paardrijden in gebieden waar veel teken voorkomen. Er zijn ook aanwijzingen dat nieuw bos in stedelijke gebieden een risicofactor is. Het ecologisch onderzoek uitgevoerd in geografisch verschillende gebieden, toont aan dat natuurgebieden op de Veluwe en in de duinen de meeste teken herbergen. In die gebieden zijn vaak ook relatief veel teken besmet met de Borrelia bacterie.

De ziekte van Lyme kan leiden tot ernstige chronische aandoeningen van gewrichten en het zenuwstelsel. Chronische ziekte kan echter voorkomen worden door patiënten in een vroeg stadium te behandelen met antibiotica.

De resultaten van het onderzoek van het RIVM en de Wageningen Universiteit worden vandaag gepresenteerd op een symposium bij het RIVM. Tijdens het symposium zal verder gediscussieerd worden over de toekomstige ontwikkelingen van de ziekte van Lyme in Nederland en over welk toekomstig onderzoek nodig is ter preventie.

EINDE BERICHT

Postbus 1, 3720 BA Bilthoven, T:030-2749111, F:030-2742971 Home Agenda Vacatures Contact Route Help