Korps: Friesland, plaats: Fryslân 12-03-2003
Politieberichten van 11/03 (13.00 uur) t/m 12/03 (07.00 uur)

Breezanddijk: snelheid
Dinsdag werd omstreeks 11.45 uur op de Rijksweg A7 (Afsluitdijk) een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De verdachte, een 29- jarige inwoner van Amstelveen, reed met een snelheid van 191 kilometer per uur, waar 120 was toegestaan. De bestuurder kreeg een bekeuring en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Leeuwarden: gordelcontrole
Maandag werd tussen 13.00 en 17.00 uur een verkeerscontrole gehouden op de Heliconweg waarbij met name werd gelet op het dragen van de autogordel. In totaal kregen 15 bestuurders een bekeuring.

Twijzel: bedreiging - vervolg
De verdachten die zondag werden aangehouden in verband met bedreiging in een horecagelegenheid aan de Optwizel, werden dinsdagavond vrijgelaten. Het onderzoek werd afgerond en alle betrokkenen zijn verhoord. Uit het rechercheonderzoek bleek dat de verdachten een gasalarmpistool van 9 mm. hadden gebruikt. Het wapen werd in beslag genomen. Onder invloed van alcohol waren de verdachten een zoektocht gestart naar een persoon om uitstaande geldtegoeden te innen. De verdachten werd bedreiging ten laste gelegd en werden in afwachting van de rechtszaak in vrijheid gesteld.

Zie tevens de politieberichten van 08/03 (13.00 uur) t/m 09/03 (13.00 uur).

Terwispel A7: aanrijding met letsel
Dinsdagmiddag belandde omstreeks 17.00 uur een personenauto in de sloot op de A7 ter hoogte van de afslag Gorredijk. De bestuurster, een 56- jarige inwoonster van Ruinen, werd ter observatie overgebracht naar het ziekenhuis de Tjongerschans. De automobiliste was op onverklaarbare wijze van de weg af geraakt. Tijdens de manoeuvre raakte de auto een wegbewijzeringbord, raakte in de slip en belandde in een sloot. Toen de hulpdiensten arriveerden had het slachtoffer het voertuig al verlaten. De auto liep aanzienlijke schade op.

Leeuwarden: verdachte aangehouden na bekrassing auto Dinsdagmiddag werd om 14.10 uur een verdachte aangehouden aan de Verlengde Schrans. Getuigen hadden gezien dat de verdachte, een 25- jarige inwoonster van Leeuwarden, een geparkeerde auto aan de Bredyk te Goutum had bekrast. De verdachte was daarna weggefietst in de richting van de Van Harinxmabrug. Naar aanleiding van het doorgegeven signalement werd de verdachte door surveillerende agenten aanhouden. Het voertuig had schade aan de motorkap, dak en de rechterkant. Ook was de rechterspiegel ontzet. De verdachte werd door een getuige herkend, overgebracht naar het bureau en voorgeleid waar ze een bekentenis aflegde. Ze ontving een dagvaarding en werd in vrijheid gesteld.

Alcohol in het verkeer
De volgende bestuurders zijn betrapt op het rijden onder invloed. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod, voertuig en eventuele bijzonderheden.

Leeuwarden, Harmonieplein, woensdag om 00.30 uur, 31- jarige Leeuwarder, 300 ug/l, rijverbod 2 uren, automobilist.

Leeuwarden, Oostergoweg, woensdag 00.30 uur, 53- jarige inwoner van Sexbierum, 275 ug/l, rijverbod 1 uur, automobilist.

Opeinde: bromfietscontrole
Maandag tussen 13.00 uur en 15.30 uur vond aan de Nijtap een bromfietscontrole plaats. De bromfietsen werden gecontroleerd op verzekering, vermogen en technische staat van de bromfiets. In totaal werden 19 bromfietsers bekeurd, 15 kregen een bekeuring omdat ze teveel vermogen hadden. Eén bromfiets was niet verzekerd, één bromfietser had geen certificaat en van twee bromfietsen waren de remmen niet voldoende. Eén bromfiets werd naar het politiebureau gebracht. Deze bromfiets was in zeer slechte staat. De eigenaar deed vrijwillig afstand van de bromfiets.

Noordoost Fryslân: geheime zenders
Dinsdag verleende de politie assistentie aan de radiocontroledienst. In de volgende plaatsen werd zendapparatuur aangetroffen en in beslag genomen: Hallum, Burgum, Holwerd, De Valom, Oostmahorn en Oosternijkerk. Alle verdachten kregen een proces-verbaal.

Leeuwarden: inbraak school
Maandag werd omstreeks 01.00 uur ingebroken in een school aan Brandemeer. Er werd een computer weggenomen en een printer vernield. Men kwam binnen door een ruit te forceren. Er werd aangifte gedaan door een 36- jarige inwoner van Franeker.

Arum: aanrijding met letsel
Dinsdagmiddag vond een eenzijdige aanrijding plaats aan de Baarderbourren waarbij een man gewond raakte. Het slachtofer, een 41- jarige automobilist uit Piaam, heeft zich met klachten aan arm, pols en schouder bij een huisarts gemeld. De bestuurder was met de rechterwielen in de berm terechtgekomen. Na enkele stuurcorrecties reed het voertuig naar links en rechts, draaide het om zijn as en sloeg enkele keren over de kop. De auto liep aanzienlijke schade op en werd afgevoerd.

Nij Beets: aanrijding met beknelling
Dinsdagavond vond om 18.20 uur een aanrijding plaats op de Domela Nieuwenhuisweg waarbij 3 personenautos betrokken waren en een automobiliste bekneld raakte. Er raakte niemand gewond. De vrouw, een 29- jarige inwoonster van Nij Beets werd uit het voertuig bevrijd door de hulpverleningsdienst van de brandweer. Haar benen waren bekneld geraakt. De vrouw kon het voertuig ongedeerd verlaten. Een andere bestuurder, een 38- jarige inwoner van Nij Beets, reed op de Domela Nieuwenhuisweg richting Oldeboarn. Hij wilde ter hoogte van de T-kruising linksaf slaan. Een achteroprijdende automobilist, een 52- jarige inwoner van Nij Beets, merkte te laat op dat de auto die voor hem reed snelheid verminderde. Hij reed tegen de achterzijde van de voorganger aan. Hierdoor kwam de auto van de 38- jarige automobilist op de linker weghelft terecht. De 29- jarige automobiliste was de tegenligger die richting Gorredijk reed. Zij kon de auto die op de linker weghelft terechtkwam niet meer kon ontwijken. Alle autos liepen schade op.

Wolvega: winkeldief aangehouden
Dinsdagmiddag werd om 14.30 uur een verdachte aangehouden op het Zwarteweggetje ter zake winkeldiefstal. De verdachte, een 25- jarige inwoner van Steenwijk, had een portemonee ter waarde van 17,90 weggenomen uit een winkel aan de Van Harenstraat. De verdachte had de winkel verlaten zonder te betalen. Naar aanleiding van het opgegeven signalement konden surveillerende agenten de verdachte aan het Zwarteweggetje aanhouden. De verdachte werd meegenomen naar het bureau en werd na verhoor weer vrijgelaten. Een 41- jarige inwoner van Wolvega deed aangifte.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272