Gemeente Ede

Veel reacties op nota Peuterspeelzaalwerk

Peuterleidsters, oudercommissies van peuterspeelzalen, deskundigen op het gebied van peuterspeelzaalwerk en ouders hebben gereageerd op de nota Peuterspeelzaalwerk Ede, die de commissie Maatschappelijke Zaken op 15 januari 2003 besproken heeft.

De insprekers onderstrepen het grote belang van een tweede gekwalificeerde leidster voor een groep peuters en de extra ondersteuning van af en toe een tutor om kinderen met problemen te helpen.

Steeds meer ouders vinden het belangrijk dat hun kind naar een peuterspeelzaal gaat. Van de 28 peuterspeelzalen in Ede worden er 17 gerund door Welstede. De overige 11 zijn particulier. Van de particuliere zalen worden er 6 mede door de gemeente gesubsidieerd.

Momenteel bezoeken 1.750 peuters in Ede een peuterspeelzaal, dat is 60% van het totaal. In deze instellingen voor peuters van twee tot vier jaar, wordt ruimte geboden om te spelen, te ontmoeten en daarmee te leren en te ontwikkelen. Zeker het spelenderwijs leren van de taal krijgt op de peuterspeelzaal veel aandacht.

Leren van taal
Spelenderwijs leren van taal is vooral belangrijk voor peuters die om wat voor reden dan ook de Nederlandse taal onvoldoende beheersen. 9 peuterspeelzalen (8 van Welstede en één particuliere) werken volgens een speciale methodiek (Piramide of Kaleidoscoop) om kinderen met taal- en ontwikkelingsproblemen goed op het basisonderwijs voor te bereiden. Dit zijn de zogenaamde Peuterspeelzalen voor- en vroegschoolse educatie (VVE). Peuterspeelzalen die nog niet volgens deze methodiek werken, hebben de wens geuit om ook een tweede deskundige leidster voor de groep door de gemeente betaald te krijgen. Voor peuters die extra hulp nodig hebben, zou het tevens wenselijk zijn een begeleider, een zogenaamde tutor te kunnen inschakelen. Hierdoor kunnen alle peuters zoveel mogelijk in de buurt waar zij wonen naar de peuterspeelzaal. De gemeente beziet momenteel of voor deze wensen geld vrij te maken is.

Bij de behandeling van de voorjaarsnota 2003 wordt bekeken of deze zaken voorrang krijgen. Realisering is afhankelijk van goedkeuring door de gemeenteraad.