ZORGVERZEKERAAR VGZ

VGZ-zorgkantoren leveren als enige 100% wachtlijstinformatie

De zorgkantoren van VGZ zijn als enige in staat gebleken om 100% van de gevraagde wachtlijstinformatie, op gebied van ouderenzorg, aan te leveren aan het ministerie van VWS. Dit blijkt uit het eind vorige week gepresenteerde rapport van het Project Zorgregistratie dat in opdracht van VWS regelmatig zogenaamde Peilstokmetingen verricht bij alle zorgkantoren. VGZ is verantwoordelijk voor de zorgkantoorregio's Nijmegen, Midden Brabant, Noordoost Brabant, Noord en Midden Limburg.

Voor alle vier de zorgkantoren behaalde VGZ 100% respons van zowel Regionale Indicatieorganen (RIO) als zorgaanbieders. Van de overige 28 zorgkantoren bleken maar liefst 15 zorgkantoren helemaal géén gegevens beschikbaar te hebben over het laatste kwartaal van 2002. Dit ondanks het feit dat vorig jaar afgesproken is dat op een meer accurate manier over wachtlijsten gerapporteerd gaat worden; namelijk op basis van electronisch aangeleverde gegevens.

HHM, het bureau dat de Peilstokmeting uitvoert in opdracht van VWS, vraagt regelmatig aan de zorgkantoren om enkele basisgegevens van RIO's en zorgaanbieders aan te leveren. Om de tijd tussen indicatie en start van de daadwerkelijke zorgverlening te meten (de wachttijd), vraagt HHM naar data van het 'besluit tot indicatie' en data van 'melding aanvang zorg'.

Behalve betrokkenheid bij haar taak en een actieve houding, is dit succes te danken aan het in VGZ-beheer ontwikkelde geautomatiseerde AWBZ-brede zorgregistratiesysteem (AZR). De noodzaak van wachtlijstregistratie is evident: een adequate bestrijding van wachtlijsten en -tijden kan volgens VGZ alléén als er zicht is op de werkelijke wachtlijsten.


---