De Unie


Uitzendbranche: Unie voorstellen UZK-CAO

12 maart 2003 - Eind januari ontving u van mij De Unie voorstellen voor de onderhandelingen met de ABU over de UZK CAO. Sindsdien leek het stil. Echter, achter de schermen is er inmiddels veel gebeurd. Daarover gaat dit bulletin.

Zoals bekend bestaat de uitzend CAO (de UZK CAO), uit bepalingen met een werkingsduur van 1 jaar en uit bepalingen met een werkingsduur van 5 jaar, de zogenaamde structuurbepalingen. De uiteindelijke kwaliteit van de UZK CAO wordt bepaald door deze laatste categorie. Daar horen ondermeer ook het loonverhoudingsvoorschrift, fasen en keten systeem, SMU, pensioen en scholing en beloningssystematiek toe.

Om nu te bereiken dat de onderhandelingen over de nieuwe CAO, zowel de eenjaars-, als de vijfjaarsbepalingen, zo efficiënt en effectief mogelijk plaatsvinden, hebben partijen met elkaar afgesproken om zich voor wat betreft de eenjarige CAO-bepalingen te beperken tot een beperkt aantal belangrijke zaken. Dit in de verwachting daarmee snel tot overeenstemming te kunnen komen waarna de onderhandelingen over de vijfjaarsbepalingen snel kunnen aanvangen en er "op tijd" een volledig nieuwe CAO kan zijn. Bovendien kan in dit scenario ook snel de Algemeen Verbindend Verklaring geregeld worden, welke er op toe ziet dat ook de ongeorganiseerde uitzendorganisaties gehouden zijn deze CAO toe te passen.

De voorstellen waartoe partijen zich hebben beperkt hebben betrekking op:

* inkomen;

* ploegentoeslag;

* kostenvergoedingen;

* grondslagen;

* geschillencommissie.

Later is daar de wens van de ABU aan toegevoegd om het saldo aan bovenwettelijke vakantiedagen te kunnen afkopen. Aan vakbondszijde is de wens toegevoegd om tot een nieuw reglement voor de functieclassificatiecommissie te komen, waarmee beroepszaken professioneler kunnen worden opgepakt.

Graag verwijs ik u voor de inhoudelijke invulling van deze punten naar De Unie voorstellenbrief van januari.
Ten aanzien van "ploegentoeslag" (niet een voorstel van De Unie), dient te worden toegevoegd dat dit voorstel een dusdanige definitie van het begrip ploegentoeslag behelst, dat daarmee misbruik van keuzes tussen onregelmatigheidstoeslag in de UZK CAO en ploegentoeslag in de inlenende CAO wordt voorkomen. Naast deze definitie zou dan ook een gemiddelde toeslag per "ploegen-uur" in een zogenaamde urenmatrix in de UZK CAO moeten worden ingevoerd.
Bij het voorstel van de ABU om bovenwettelijk verlof te kunnen afkopen hebben de vakbonden aangegeven deze in een breder kader van uitruil van arbeidsvoorwaarden te willen plaatsen.

Hoewel partijen elkaar op belangrijke punten (geschillencommissie, grondslagen, functieclassificatiecommissie, vakantiedagen, werkgeversbijdrage en ploegentoeslag) lijken te kunnen vinden, is dat op het gebied van inkomen/periodieken en kostenvergoedingen nog niet het geval.
Omdat loon nog altijd een belangrijk en ook beslissend item is in CAO-onderhandelingen, is het overleg over uw nieuwe CAO opgeschort tot einde maart.

Wij vertrouwen erop u direct daarna meer inhoudelijk te kunnen laten weten hoe de stand van zaken is.

In het vertrouwen u met deze voorlopige stand van zaken van dienst te zijn geweest, tekent.

Met vriendelijke groet,

Wim Brouwer
Bestuurder

* Intropagina Uitzendbranche

woensdag, 12 maart 2003