Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek

TNO

Gemeenten werken samen aan verplaatsing van TNO laboratoria

Gemeenten werken samen aan verplaatsing van TNO laboratoria naar Cromstrijen

Den Haag, Rijswijk en Cromstrijen dienen voorstel in bij minister van VROM

De vestigingen van TNO Prins Maurits Laboratorium in Ypenburg en Rijswijk moeten binnen afzienbare tijd vanuit Den Haag en Rijswijk worden verplaatst naar de gemeente Cromstrijen. Dit staat in een voorstel van de gemeenten Den Haag, Rijswijk, Cromstrijen en het samenwerkingsverband Ypenburg dat is ingediend bij minister Kamp (VROM). Het voorstel heeft de instemming van TNO.

Het doel van de verplaatsing is voorgoed verzekerd te zijn van een veilige leefomgeving rondom de TNO-complexen en om op de locaties Cromstrijen, Ypenburg en Rijswijk te komen tot optimaal ruimtegebruik. Dit is in lijn met het beleid van het rijk en de provincie. Met de verplaatsing is een totaal bedrag van euro 184,4 miljoen gemoeid. De opbrengsten en financiële bijdragen aan het plan bedragen euro 150,3 miljoen, opgebracht door inspanningen van de drie initiatief nemende gemeenten en TNO. Het tekort op de verplaatsingsoperatie is daarmee beperkt tot euro 34,1 miljoen. Omdat handhaving van TNO op de huidige locaties ook voor de overheid juridische en financieel nadelige consequenties heeft, vragen de gemeenten aan het rijk en de provincie een financiële bijdrage om dit gat te dichten.

Voorgeschiedenis
Mede naar aanleiding van de vuurwerkramp in Enschede is de aandacht voor de geldende veiligheidsnormen verscherpt. De veiligheidszone rondom TNO Ypenburg bleek niet te liggen op 270 meter afstand van de munitiedepots, maar op 400 meter. Het gevolg daarvan is dat de nieuwbouw in Ypenburg te dicht bij het TNO-complex staat. Verplaatsing van TNO is voor alle betrokken partijen het meest wenselijk. Daarmee komt een einde aan een onduidelijke en wellicht onveilige situatie.

In januari 2002 stonden het ministerie van VROM, TNO en de betrokken gemeenten op het punt een overeenkomst te sluiten voor de verhuizing van het TNO-complex naar de Hoeksche Waard. Eind 2002 gaf het ministerie van VROM in een gesprek aan toch de voorkeur te geven aan handhaving op de huidige locatie met een veiligheidszone van 400 meter. Dat houdt in dat binnen een afstand van 270 tot 400 meter geen woonhuizen, kantoren en drukke wegen zijn toegestaan. Voor Den Haag is deze optie ongewenst omdat binnen de 270-400 meter zone inmiddels 110 woningen, lokale wegen, snelwegen en recreatievoorzieningen zijn gerealiseerd. Deze worden dan in feite gedoogd. Dit heeft vergaande consequenties voor het afgeven van vergunningen en het gebruik van het gebied.

Argumenten voor verplaatsing
In het door de gemeenten opgestelde voorstel worden de argumenten TNO te verplaatsen naar Cromstrijen op een rijtje gezet:
- Verplaatsing van TNO Prins Mauritslaboratorium incl. onderzoeks- en opslagfaciliteiten garandeert de veiligheid voor de toekomst.
- De gemeenten Den Haag en Rijswijk zijn in staat de locaties Ypenburg (36 ha) en Rijswijk (13 ha) te herontwikkelen waarbij aangesloten wordt bij de rijks-, provinciale en lokale ambities en taakstellingen. In Den Haag ontstaat ruimte voor bedrijvigheid langs de A4 en voor woningbouwontwikkeling in Ypenburg. In Rijswijk ontstaat ruimte voor de aanleg van de Zuidweg, die zorgt voor een betere ontsluiting van bestaande en nog te ontwikkelen bedrijven terreinen. De Zuidweg zou in belangrijke mate de verkeersafwikkeling op het rijkswegennet (A4 en A13) kunnen bevorderen. Daarnaast zal in Rijswijk-zuid een woningbouwlocatie kunnen worden ontwikkeld.

- Verplaatsing van de TNO vestigingen naar Cromstrijen maakt natuurontwikkeling in deze gemeente mogelijk. Door aankoop van de nu nog agrarische polders is het mogelijk het nieuwe TNO terrein, dat in totaal 108 ha grond beslaat, waarvan 96 ha kan worden ontwikkeld als natuurgebied, te combineren met de ontwikkeling van 500 hectare Deltanatuurgebied. Daarmee kan een deel van de gemeentelijke oeverzone langs het Hollandsch Diep publiek toegankelijk worden gemaakt voor natuurrecreatie.

- Een economische impuls voor de drie betrokken gemeenten in termen van toenemende werkgelegenheid en nieuw te bouwen woningen.

Verzoek aan VROM
De gemeenten vragen in de begeleidende brief bij het verplaatsingsvoorstel het kabinet het gezamenlijke voorstel te ondersteunen; spoedige onderhandelingen en aankoop van 600 ha grondgebied van Fortis; een financiële bijdrage van de rijksoverheid en de provinciale overheid; een uitbreiding van het aantal woningen in Cromstrijen met 300; participatie van ministeries, provincie en gemeenten in op te richten projectgroepen.

Gezien het feit dat handhaving van TNO op de huidige locaties juridische en financieel nadelige consequenties zal hebben voor de overheid, concluderen de gemeenten dat een bijdrage van hogere overheden aan de verplaatsing een efficiëntere en duurzame investering in de toekomst is.

Meer informatie (alleen voor de redactie):
Gemeente Den Haag: Hilde Eleveld, telefoon 070 - 353 2622/06 - 212 78 785 of Jan Erik van der Werf tel. 070 - 353 2276/06 - 525 82 346 Gemeente Rijswijk: Bram Zegveld tel. 070 - 395 9686 Gemeente Cromstrijen: Dasja Abresch tel. 0186 - 656 182 Persvoorlichting TNO: Maarten Lörtzer, 015 - 2694975/ 06 20420732

12 mrt 03 11:03