BOVAG

BOVAG blijft strijden voor teruggave BPM bij export

11 March 2003

BOVAG blijft bij zijn mening dat de Nederlandse overheid het restant BPM bij export van een auto moet teruggeven. Nu de rechter in hoger beroep een negatieve uitspraak in deze zaak heeft gedaan, heeft de branchevereniging besloten door te vechten tot aan de Hoge Raad.

De BPM (Belasting Personenautos en Motorrijwielen) wordt bij export niet teruggeven, terwijl er bij registratie van een auto in Nederland een fors bedrag betaald moet worden. Nederlandse autos zijn hierdoor onevenredig duur ten opzichte van soortgelijke autos in andere Europese landen. BOVAG acht het ontbreken van een teruggaveregeling dan ook in strijd met het Europese recht op vrij verkeer van goederen.

BOVAG pleit al lange tijd voor afschaffing van de BPM. De regeling kraakt aan alle kanten. En alleen de overheid profiteert ervan. De netto-catalogusprijzen van autos in Europa worden momenteel steeds meer gelijk getrokken, dat betekent dat de prijzen in Nederland stijgen. De Nederlandse consument betaalt hierdoor steeds meer BPM en de overheid vult daaraan zijn zakken. De BPM is een vast percentage over de netto-catalogusprijs, en dat levert de staatskas jaarlijks miljoenen euros extra op. Daarnaast past de BPM niet meer in het beleid van de overheid, doordat niet het gebruik van een auto wordt belast, maar het bezit.