Ministerie van Justitie

Persbericht

Charteruitzetting
12 maart 2003

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft vandaag een groep van 50 uitgeprocedeerde Kosovaren en Bosniers per charter laten uitzetten naar hun land van herkomst. Het betreft 40 Kosovaren (19 mannen, 8 vrouwen en 13 kinderen) en 10 Bosniers (4 mannen, 2 vrouwen en 4 kinderen). De uitzetting vond plaats onder begeleiding van functionarissen van de Koninklijke Marechaussee.

De uitzetting is voorbereid door medewerkers van de Vreemdelingendienst, de Koninklijke Marechaussee en de IND. De Marechaussee is verantwoordelijk voor de veiligheid in het vliegtuig. De IND is verantwoordelijk voor de overdracht van de uitgeprocedeerde asielzoekers aan de autoriteiten ter plaatse.

Deze vlucht is de vijfde gedwongen uitzetting per charter in 2003. Gestreefd wordt dit jaar 36 charteruitzettingen te laten plaatsvinden. Vorig jaar zijn zon 1.500 personen via een chartervlucht verwijderd.

De IND kiest in toenemende mate voor een gedwongen uitzetting per charter. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan het verscherpte uitzettingsbeleid waar gedwongen terugkeer nadrukkelijk onderdeel van uitmaakt. In 2002 zijn er onder meer charters geweest naar Bulgarije, Nigeria, Kameroen, Roemenië, Suriname, Oekraïne, Togo, Kosovo, Bosnië en Congo. Steeds vaker wordt bij chartervluchten samengewerkt met andere landen. Zo is er eerder samengewerkt met België, Frankrijk en Duitsland.