FNV

'Lage BTW voor kapper en fietsenmaker houden'

De sociale partners doen een dringend beroep op de Tweede Kamer om het lage BTW-tarief voor een aantal arbeidsintensieve diensten te handhaven. Dat schrijven ze in een brief aan de vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Het gaat om de BTW voor fietsenmakers, kappers, schoenmakers, kleermakers en schilder- en stukadoorswerk in oude woningen.

Al deze diensten zijn in 1999 onder het lage BTW-tarief gebracht. Doel daarvan was het bevorderen van werkgelegenheid en het tegengaan van zwart werk.

De sociale partners zijn het niet eens met een evaluatie waaruit blijkt dat de BTW-verlaging geen effect zou hebben gehad voor de werkgelegenheid.

Werkgevers en werknemers twijfelen aan de juistheid en de betrouwbaarheid van het evaluatierapport.

Ze vinden dat verkeerde analyses zijn gemaakt aan de hand van gebrekkig materiaal, dat appels met peren zijn vergeleken, dat het wit maken van zwart werk buiten beeld is gebleven en dat de groei van de werkgelegenheid te eng is opgevat.

Zo is niet gekeken naar de toename van het aantal ondernemers als gevolg van de BTW-verlaging en zijn banen van minder dan 15 uur niet meegeteld.

Sociale partners doen uit werkgelegenheidsoogpunt een klemmend beroep op de Kamer om het lage BTW-tarief te handhaven, zeker nu de economie terugloopt

Wat vindt u? Geef hieronder uw reactie.

12 maart 2003
laagbtwtarief.doc