AutoRai

12-3-2003

Technische jury van Auto-1 zet koda Superb op eerste plaats

Bij de Europese Auto-1 verkiezing, die ieder jaar wordt georganiseerd door automagazine AutoWeek en dertien buitenlandse zusterbladen, heeft de technische jury de koda Superb als beste finalist gekozen.

In het algemeen klassement behaalde de koda Superb de vierde plaats onder de zeven modellen die de in totaal 34 miljoen lezers van de veertien bladen hadden genomineerd voor de finale. De feestelijke prijsuitreiking had plaats tijdens de Autosalon van Genève. De koda Superb kreeg van de technische jury de hoogste score voor zijn onderhoudsvriendelijkheid.

Omdat voor de Auto-1 titel de consument zon belangrijke stem heeft, wordt deze verkiezing ieder jaar belangstellend gevolgd door de autofabrikanten. De zeven kandidaten die het publiek dit jaar de voorkeur gaf voor de finale, waren behalve de koda Superb ook de Citroën C3, de Mazda 6, de Mercedes-Benz E-Klasse, de Renault Mégane, de Toyota Corolla en de Volkswagen Touareg. De veertien hoofdredacteuren, evenzovele aan de magazines verbonden testrijders en zes technisch-redacteuren voelden vervolgens de zeven modellen aan de tand op de Bridgestone/Firestone-testbaan in Pomezia bij Rome. Daarbij was er voor elk van de genomineerde autos een gelijkwaardige concurrent aanwezig; bij de Auto-1 verkiezing ligt immers het zwaartepunt op de vergelijking in de eigen klasse en gaat het niet zozeer om de onderlinge verhoudingen tussen de kandidaten.

De koda Superb kreeg van de technische jury de beste beoordeling vanwege zijn onderhoudsvriendelijkheid. AutoWeek-redacteur Arie Blokland, die deel uitmaakte van dit panel, lichtte de hoge waardering van het Tsjechische topmodel toe: Op het gebied van de harmonie in de keuze van componenten en de toepassing ervan is de Superb zeer doordacht. We kijken onder meer naar de recyclebaarheid van onderdelen, het gemak en de kosten van vervanging, de veiligheid en de kwaliteit van de afwerking. Wat dergelijke aspecten betreft, biedt de koda veel voor een gunstig bedrag. Vandaar dat de technici hem op de eerste plaats zetten.

In het algemeen klassement van de Auto-1 verkiezing eindigde de koda Superb bij de zeven finalisten als vierde; winnaar werd de Mercedes E-klasse.