CDA

Balkenende wil met gezwinde spoed verdergaan met formatie

De uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen "geeft aanleiding met gezwinde spoed verder te gaan met de formatie." Dat zei CDA-leider en demissionair minister-president Jan Peter Balkenende gisteravond op de landelijke uitslagenbijeenkomst van het CDA in het Provinciehuis van Utrecht. "Een meerderheid in de Eerste Kamer is belangrijk, anders wordt het allemaal een stuk lastiger. Vanavond is mogelijk gemaakt dat we op een goede manier kunnen regeren.''

Volgens Jan Peter Balkenende toont de uitslag aan dat de kiezer het waardeert dat CDA en PvdA samen een nieuw kabinet willen vormen. "De kiezer geeft ons vertrouwen. Het is een signaal dat we op de goede weg zijn'', stelde Balkenende. Hij beklemtoonde wel dat een meerderheid in de Eerste Kamer niet zaligmakend is. Voor de stabiliteit van een nieuw kabinet is het belangrijker dat er wat betreft het te voeren beleid overeenstemming is met de PvdA.

Balkenende wees erop dat er met PvdA-leider Wouter Bos nog afspraken moeten worden over onder meer het financieel beleid en de zorg. Balkenende verwierp de kritiek van VVD-leider Gerrit Zalm dat het CDA en de PvdA het voor de Statenverkiezingen niet hebben aangedurfd pijnlijke bezuinigingsmaatregelen bekend te maken.