UITGEVERIJ ANKH-HERMES BV

Symposium de kunst van leven en sterven

PERSBERICHT 04-02-03

Uitgeverij Ankh-Hermes organiseert groot symposium De kunst van leven en sterven - de dood in ander perspectief

L.S.

De Stichting CPNB (Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek) komt elke Boekenweek met een nieuw verrassend thema en ook ditmaal kan uitgeverij Ankh-Hermes zich heel goed vinden in het onderwerp voor dit jaar.Vorig jaar draaide het boekenweekthema rond de liefde, nu staat dat andere grote onderwerp van de literatuur centraal, de dood, en daarmee dus evenzeer het leven.
Omdat uitgeverij Ankh-Hermes boeken maakt over thema's die letterlijk en figuurlijk grensoverschrijdend zijn zullen wij tijdens de Boekenweek - die van 12 t/m 22 maart 2003 zal plaatsvinden - een groot symposium georganiseerd met als titel 'De kunst van leven en sterven - de dood in ander perspectief'. Hier zullen enkele auteurs uit ons fonds met klinkende namen acte de présence geven. De panelvoorzitter die dag is Jacobine Geel bekend van o.a. NCRV's-tv programma 'Heilig Vuur'. Tijdens deze Boekenweek zullen vier nieuwe boeken worden uitgebracht, o.a. van Hans Stolp en Pieter Sluis. U kunt daarover meer lezen in dit Persbericht.
Indien u perskaarten of een der auteurs wenst te benaderen voor een interview kunt u contact opnemen met ondergetekende.

Met vriendelijke groet,

Uitgeverij Ankh-Hermes
Hans Bienefelt/pr. & voorlichting
Tel. 0570-678921
E-mail: hb@ankh-hermes.nl

SYMPOSIUM De kunst van leven en sterven - de dood in ander perspectief

De formule van de Ankh-Hermes symposia is bekend: lezers ontmoeten auteurs. Onder deze noemer organiseren wij op 15 maart 2003 in het Beatrixgebouw te Utrecht een groot symposium met als thema 'De kunst van leven en sterven - de dood in ander perspectief'. Landelijk bekende auteurs zullen lezingen verzorgen zoals Hans Stolp, Pieter Sluis, Erik Bruijn en Henri de Vidal de St. Germain. Tevens zal er een viertal nieuwe boeken ten doop worden gehouden.

De sprekers en panelvoorzitter stellen wij graag aan u voor met een korte inhoud van de lezingen:

JACOBINE GEEL (1963) is theologe en werkt sinds enkele jaren als programmaker televisie.
Sinds september is ze het boegbeeld van het NCRV-programma 'Heilig vuur' (donderdagavond, Ned.1, 22.40-23.15). In opdracht van TELEAC maakte ze een serie programma's over identiteit, die eveneens dit najaar worden uitgezonden onder de titel 'Codenaam: mens'. Buiten de televisie om is ze op projectbasis betrokken bij onder andere de Stichting De Nieuwe Kerk in Amsterdam en de Stichting Collage in Kortenhoef. Daarnaast treedt zij regelmatig op als congresvoorzitter.

Enige tijd geleden sprak Jacobine Geel op verzoek van de Thomas More Academie over het verband tussen overgave, lijden en dood. En prikkelend drietal, even prikkelend als de openingsregels uit Salman Rushdie's roman 'De duivelsverzen': 'Ho hi! Ho hi! Voor je wordt herboren moet je eerst wel dood.' De woorden worden uitgeroepen door hoofdpersoon Djibriël, Gabriël, aartsengel tegen wil en dank, als hij van grote hoogte omlaag tuimelt naar de aarde - ogenschijnlijk een wisse ondergang tegemoet. 'Voor je wordt herboren moet je eerst wel dood.' De nuchtere toon van de constatering beviel haar toen en bevalt haar nog steeds: herboren worden willen we allemaal wel, maar realiseren we ons eigenlijk wat daarvoor nodig is? Iedere aanleiding om het antwoord op deze vraag dichter te naderen grijpt ze van harte aan. Vandaar haar toezegging voor dit symposium.

PIETER SLUIS zal vertellen over en uit zijn nieuwe boek 'Liever gewoon dood, een aanloop naar de hospice-beweging'. Hij is meer dan vijfentwintig jaar huisarts geweest en heeft in dat werk met regelmaat de dood ontmoet. Maar voor dit boek waren vooral zijn eigen confrontaties met de dood en zijn jarenlange samenwerking met Elisabeth Kübler-Ross belangrijk. Hij leerde eerst zelf weer ruimte te maken voor de dood als deel van zijn leven en voor alles wat daarmee te maken heeft, inclusief de emoties en het gebied van de spiritualiteit. Juist door weer aandacht te durven geven aan dat wat de universiteit niet leert en wat ook niet met het verstand alleen te begrijpen is kon hij weer nabij zijn in zijn rol als hulpgever. Hij ervoer dat mensen juist daardoor werden geholpen om aan het eind van hun leven los te durven laten en in rust en vrede te kunnen sterven. Zijn betrokkenheid bij dit alles leidde onder andere tot de oprichting van de Nederlandse Hospice Beweging en het eerste Bijna Thuis Huis in Nieuwkoop. Over al deze ervaringen gaat deze lezing. Pieter Sluis werkte ruim vijfentwintig jaar als huisarts in Nieuwkoop. Hij was en is nauw betrokken bij het op verschillende manieren helpen vormgeven aan wat hij 'veilige plekken' om te sterven noemt, zogenoemde Hospice huizen. Hij zat in verschillende besturen, geeft lezingen en publiceerde bij uitgeverij Ankh-Hermes 'Uitgedokterd'.

HANS STOLP
Als een geliefde sterft, hoe vind je dan weer een weg naar de toekomst, zonder die ander? Welke ervaringen brengen het gemis en verdriet? Het sterven van een geliefde - kind, partner, ouder, of welke relatie wij dan ook met onze geliefde hadden - is als een aardbeving, als een zonsverduistering of een lawine. Want dat zijn de beelden die vaak in dromen van achterblijvenden voorkomen. De eerste tijd zijn we vaak als een filmcamera: we nemen alles waar, maar het lijkt alsof de werkelijkheid niet wérkelijk tot ons doordringt. We zien zonder te voelen. Pas later beginnen we te voelen wat we toen, in die eerste tijd, niet voelen konden. Maar wanneer ons gevoel op die manier begint te 'ontdooien', worden we ons daarmee ook bewust hoe donker en koud het leven is geworden. We worden ons bewust dat het leven voor ons als een gang door een donkere tunnel geworden is. Daarbij leven we voorlopig meer in het verleden, dan dat we al in staat zijn ons op de toekomst te richten.
Over de weg door die donkere tunnel gaat de lezing van Hans Stolp. Een weg die uiteindelijk niet alleen maar verlies blijkt te brengen, maar ons ook winst kan geven: de winst van een gegroeid inzicht, van een gerijpt mededogen en van een innerlijk zeker weten dat de levenden en de gestorvenen heel intens met elkaar verbonden blijven - omdat liefde niet sterven kan, maar eeuwig levend blijft.
Hans Stolp is pastor, auteur en veel gevraagd spreker. Hij publiceerde bij Ankh-Hermes o.a. 'Het Gebed' (3e dr.) en in de reeks Esoterisch bijbellezen 'Jezus van Nazareth' (3e dr.) en 'Johannes de Ingewijde' (2e dr.). Recentelijk verschenen 'De geboorte van de Christus in ons' (2e dr.) en 'Leven met Engelen'. Samen met Margarete van den Brink publiceerde hij 'Omgaan met gestorvenen' (3e dr.) en met Harm Wagenmakers 'De zaligsprekingen als inwijdingsweg' (2e dr.). Onlangs verscheen van zijn hand 'Leven met Engelen' (2e dr.).

De lezing van ERIK BRUIJN zal over 'Het Tibetaanse Dodenboek' gaan. Dit boek behoort tot de klassieke werken van de wereldliteratuur en is een buitengewoon diepzinnig boek over de geheimen van de menselijke geest en de ware aard van zijn projecties. Het geeft aanwijzingen voor het overwinnen van de doodsangst, het bewaren van het innerlijk evenwicht tijdens het stervensproces en het benutten van dit proces als een unieke poort tot bevrijding en Inzicht. Ook laat het ons precies zien wat er kan gebeuren wanneer we ons op de dood voorbereiden, en wat ons te wachten staat als we dat niet doen. 'Het Tibetaanse Dodenboek' is een onschatbare bron van kennis en inspiratie voor moderne psychologen en voor iedereen die met de dood wordt geconfronteerd en zich wil verdiepen in de kunst van leven en sterven.
Erik Bruijn is Tibetkenner en psychodynamisch therapeut. Hij studeerde jaranlang o.l.v. boeddhistische monniken en schreef verschillende boeken over oosterse spiritualiteit o.a. 'Ontmoetingen met meesters en dwazen'.

De lezing van HENRI DE VIDAL DE ST. GERMAIN gaat over 'De dood, een doorgaande levensweg'. De dood staat aan het einde van het lichamelijk bestaan na elk leven op aarde. Daarmee eindigt niet de levensweg, omdat deze ook niet bij de geboorte in dit leven is begonnen, maar lang daarvoor. Het verlaten van het lichaam brengt geen scheidingslijn aan tussen ons en anderen die ons dierbaar zijn. De overledenen 'verkeren' in een andere toestand van gewaarzijn, waarin het bewustzijn, waarmee wij waarnemen wat wij 'werkelijkheid' plegen te noemen, niet meer aanwezig is. Het onbewuste heeft die functies overgenomen waarbij herinneringen uit de voorbije levens toegankelijk worden maar óók verrijkende inzichten kunnen ontstaan. De ziel van de overledene gaat een leerproces aan, waarin loslaten, mildheid, liefde, mededogen enzovoort elk voor zich een geheel eigen plaats kunnen innemen.
Dat daarom soms het verlangen ontstaat een zielecontact te hebben met dierbaren die nog op aarde leven, kan tot de menselijke ervaring van 'een aanwezigheid' leiden. Het is niet meer dan een signaal uit de onzienlijke wereld, die niet boven of beneden ons moet worden gezocht, maar die zich midden in onze eigen werkelijheid bevindt. Henri de Vidal de St. Germain kan bogen op een lange praktijkervaring als regressie/reïncarnatie- en dagdroomtherapeut. Hij geeft regelmatig lezingen en workshops. Vanaf 1996 verschenen bij ons meerdere boeken van zijn hand o.a. 'Spectrum van regressie en reïncarnatie' (2e dr.), 'Dimensies achter regressie en reïncarnatie', 'Dagdromen en vorige levens' en 'Mijn kind is anders'.

Het programma voor dit symposium op 15 maart 2003:

DE KUNST VAN LEVEN EN STERVEN - de dood in ander perspectief


09.30 uur: zaal open
10.00 uur: Welkom Jacobine Geel (panelvoorzitter) en boekpresentaties
10.15 uur: Lezing en boekpresentatie Pieter Sluis 'Liever gewoon dood - over de Hospice-beweging'
11.15 uur: Lezing en boekpresentatie Hans Stolp 'Als een geliefde sterft ...'
12.15 uur: Afsluiting Jacobine Geel en vervolgens lunch

in de pauze signeren auteurs boeken tot 13.30 uur

14.00 uur: Lezing Erik Bruijn - 'Het Tibetaanse Dodenboek' 15.00 uur: Optreden Mongoolse musici met danser met een fragment van een 'Mysteriespel over de dood'.
15.20 uur: Lezing Henri de Vidal de St. Germain 'De dood: een doorgaande levensweg'
16.20 uur: Paneldiscussie met de zaal o.l.v. Jacobine Geel en korte samenvatting
17.00 uur: Einde

Technische gegevens: Het symposium zal op 15 maart 2003 worden gehouden in het Beatrixgebouw te Utrecht. Goede parkeermogelijkheden aanwezig en voor NS-reizigers vijf minuten lopen. Indien deelnemers willen reserveren dient u Euro 49,50 (incl. lunch) of Euro 34,50 (excl. lunch) over te worden gemaakt op Postbankrekening nr. 823762 of ABN/AMRO-bank rek. nr. 59.62.46.927 t.n.v. Uitgeverij Ankh-Hermes o.v.v. 'Symposium 15 maart 2003'. Wij zenden, nadat wij de overmaking hebben ontvangen, begin maart 2003 de routebeschrijving en bestelde toegangskaart(en) toe!

Tijdens deze Boekenweek zullen de volgende vier nieuwe titels verschijnen:

Hans Stolp
ALS EEN GELIEFDE STERFT ...
140 blz., pb. Euro 13,50
(bestelnr. 90 202 8294 8)
Als een geliefde sterft is de schok meestal zo groot, dat het niet echt tot ons doordringt wat er allemaal gebeurt. We zien het wel, maar beseffen het niet. Pas later, wanneer we ons gaan realiseren dat onze geliefde echt nooit meer terugkomt, komen de gevoelens naar boven. En dan begint de lange weg van het doorleven van het verdriet en de eenzaamheid. Voor velen is dit een tijd waarin we vragen gaan stellen zoals: wat is de dood eigenlijk? We willen weten en begrijpen. En daarom is juist deze periode van verdriet dikwijls ook het begin van een nieuwe, spirituele levensweg.
Met onze gevoeligheid kunnen we aanvankelijk de weg van onze geliefde aan de overkant van de dood nog heel goed volgen. Maar hoe verder deze reist, hoe ijler de verbinding wordt. En dan voelen we ons pas echt alleen. Sommige mensen hebben het nodig om veel te praten, anderen juist niet. Maar voor bijna iedereen betekent het verwerken van het verdriet het gaan door een donkere tunnel. Pas voorbij het diepste donker begint er weer wat licht te dagen, kunnen wij ons weer heel voorzichtig, stap voor stap, openen voor het leven. En wanneer het einde van de tunnel in zicht komt, ben jij tot een ander mens geworden. Want elk rouwproces is ook een transformatieproces.

Pieter Sluis
LIEVER GEWOON DOOD (NIEUW)
ca. 184 blz., pb. Euro 14,95
(bestelnr. 90 202 8297 2)
Pieter Sluis schrijft over zijn confrontatie met de dood. Hij doet dat vanuit verschillende gezichtspunten waaronder dat van het opgroeiende kind, de medische student, de huisarts en de vader van een overleden kind. Hij vertelt over de lessen die hij daarbij leerde en over wat eruit voortkwam. Hij staat stil bij zijn ontmoetingen zijn jarenlange samenwerking met Elisabeth Kübler-Ross. Hij doet ook verslag van het ontstaan van het eerste Bijna Thuis Huis in Nederland, waar hij de oprichter van was. Tot slot beschrijft hij enkele gevallen van mensen in hun laatste levensfase waar hij direct bij betrokken was. 'Liever gewoon dood' is een warm pleidooi om weer met de dood om te gaan zoals we ook met de geboorte omgaan: als een heel belangrijk deel van ons leven waar we alle ruimte voor maken en dat onze volle aandacht krijgt. Op die manier kunnen we de angst die er nu nog vaak omheen hangt naar de achtergrond helpen verdwijnen en de mogelijkheid scheppen zulke wezenlijke levensmomenten positief te benutten.

White Eagle (met commentaar van Anna Hayward)
LEVEN MET STERVEN EN DOOD
ca. 220 blz., pb. Euro 22,90
(bestelnr. 90 202 8314 6)
Vroeg of laat worden we in het leven allemaal geconfronteerd met sterven en dood. Of het nu gaat om het besef van onze eigen sterfelijkheid of om het feitelijke verlies van een geliefde, we kunnen niet om de eindigheid van ons fysieke bestaan heen. 'Leven met sterven en dood' is een praktische en opbeurende gids voor het leven bestemd voor al diegenen die in hun leven met de dood in aanraking komen of die gewoon nieuwsgierig zijn of er een leven is na de dood.
Dit boek maakt het idee van een eeuwig leven zeer tastbaar, werkelijk en verleent er een bijzondere glans aan. Het is een uitnodiging om je bewustzijn op een hoger niveau te brengen en de onvergankelijkheid van je bestaan te ervaren, hier en nu.

Joe Rogge
NLP EN STERVEN
Met een voorwoord van Eric Schneider
96 blz., pb. Euro 4,95
(bestelnr. 90 202 0156 5)
Ook al weet je dat je binnenkort sterft, je kunt het nog resterende deel van je leven op een heel zinvolle, helende wijze invullen. Dit boekje is bedoeld voor iedereen die door zijn beroep in de nabijheid van mensen is die weten dat ze binnenkort gaan sterven. Nog meer heb je eraan als je dicht bij iemand staat uit je eigen kring van dierbaren die weet dat hij dood gaat. NLP (Neurolinguïstisch Programmeren) reikt een aantal levensprincipes, vaardigheden en technieken aan die uitermate geschikt zijn om op een verrijkende wijze om te gaan met het afscheid van het leven. Dit Ankertje is vooral een doe-boekje, boordevol oefeningen om te leren een stervende nabij te zijn, om te gaan met zijn of haar pijn, angsten, schuldgevoelens en verdriet. Het helpt op een zeer praktische manier inzicht te krijgen in het transformatieproces dat iemand aan het einde van zijn leven doormaakt. 'NLP en sterven' geeft je de mogelijkheid anders te leren kijken naar de eigen sterfelijkheid en naar de rest van je leven.

PRANA
Het themanummer 135 van PRANA (februari/maart) is getiteld 'De dood in ander perspectief'. Het materialistische doodsbeeld (vernietiging van lichaam, persoon en geest) is voor velen een bron van vertwijfeling en angst. Door de eeuwen heen hebben spirituele tradities in de geneeskunde, de filosofie en de religie een ander perspectief op de dood geboden, waardoor ook ons leven in een ander licht verschijnt. In deze Prana wijzen auteurs als Pieter Sluis, Erik Bruin, Hans Stolp, Henri de Vidal de St. Germain, Rinus van Warven, Hans de Bie en Marian Visser-van Klaarwater op andere visies en visioenen over een van de grootste vragen van de mensheid. Vanaf 5 februari 2003 in de kiosk verkrijgbaar.


04 feb 03 10:18