FNV Bouw


FNV Bouw blij met centrale or-verkiezingen

FNV Bouw is blij dat Minister De Geus van Sociale Zaken het idee overneemt van centrale verkiezingen voor de ondernemingsraad. Voorzitter Roel de Vries herinnerde de bondsraad van FNV Bouw eraan dat de bond daar bijna twee jaar geleden al op aandrong. In het buitenland zijn er goede ervaringen met 'sociale verkiezingen'; de aandacht voor medezeggenschap wordt er in media en maatschappij door versterkt. Op 12 maart organiseert FNV Bouw een werkconferentie voor leden van ondernemingsraden, waarin buitenlandse bonden hun ervaringen met landelijke verkiezingen presenteren.

Elke drie jaar verkiezingen voor alle ondernemingsraden binnen één of twee weken. Die wens uitte FNV Bouw in april 2001 in de aanloop naar zijn congres. De bond heeft er vorig jaar opnieuw op gewezen bij de evaluatie van de Wet op de Ondernemingsraden. Want juist gebalde aandacht voor medezeggenschap kan een remedie zijn voor een aantal problemen waarmee or'en kampen. Dat zijn onder meer te weinig kandidaten, moeizaam contact met de achterban en weinig armslag binnen het bedrijf. Aandacht voor het or-werk is te meer nodig nu ondernemingen en individuele werknemers ook binnen de CAO meer en meer om 'maatwerk' vragen. FNV Bouw geeft daar graag ruimte voor, mits ingebed in sterke medezeggenschap. Anders worden de arbeidsvoorwaarden van werknemers een speelbal van bedrijfsbeleid. Gemeenschappelijke verkiezingen, begeleid door opvallende campagnes, ziet FNV Bouw als een werkbare impuls tot versterking van het or-werk. Bovendien komt de tijd die nu versnipperd in verkiezingen wordt gestoken, vrij om ondernemingsraden te begeleiden in hun eigenlijke werk als medezeggenschapsorgaan.

Om te leren van de ervaringen in het buitenland en om in de sectoren van FNV Bouw plannen te maken, organiseert FNV Bouw op 12 maart een werkconferentie. Al zo'n 50 leden van ondernemingsraden hebben zich ervoor opgegeven; collega's uit België, Duitsland en Oostenrijk zijn uitgenodigd. Voorzitter Roel de Vries toonde zich in de bondsraad, maandag 10 februari in Wageningen, kritisch over de politiek. Uitsluitend 'loonmatiging' kan voor de vakbeweging geen uitgangspunt zijn voor economisch beleid, aldus de voorzitter van FNV Bouw en ook niet van een eventueel 'sociaal akkoord'. Want de Nederlandse economie moet niet als goedkoopte-eiland maar als kenniseconomie de concurrentie met andere landen aan. Daarom zijn er investeringen nodig in innovatie en in scholing en opleiding, aldus De Vries.

FNV Bouw
Postbus 520 3440 AM Woerden

Fax: (0348) 423 610