Ingezonden persbericht


www.jeugdraad.nl
Persbericht

Utrecht, 6 maart 2003

Staatssecretaris moedigt jongeren aan in strijd voor beter milieu

Staatssecretaris van Milieu, Pieter van Geel, geeft op 12 maart jongeren een steuntje in de rug bij hun strijd voor een kleinere mondiale voetafdruk. Dit doet hij voor een select gezelschap van jongeren en politici die deelnemen aan Foot Fight 2003, een wedstrijd van de Nationale Jeugdraad rondom de voetafdruk. Van Geel moedigt deze wedstrijd aan omdat hij meent dat Foot Fight jongeren de middelen en het vertrouwen geeft om zelf iets bij te dragen een beter milieu.

De Nationale Jeugdraad organiseert dit jaar voor de tweede keer de wedstrijd Foot Fight. Tijdens deze wedstrijd staat de mondiale voetafdruk centraal, een model dat berekent hoeveel ruimte iemand in hectare op aarde nodig heeft voor zijn of haar consumptiepatroon. In Nederland gebruiken we veel meer ruimte dan er eigenlijk beschikbaar is. Onze voetafdruk moet dus omlaag en dat dat mogelijk is, willen de deelnemers van de wedstrijd laten zien. Zij zullen ieder 28 dagen lang proberen hun voetafdruk te verkleinen. Door middel van kleine acties, zoals wat minder vlees of zuivel eten, de verwarming wat lager zetten, vaker de fiets pakken, deuren sluiten en lichten uit doen als je weg gaat, laten zij zien dat je zonder veel op te offeren veel kan besparen om je voetafdruk.

Op 12 maart vindt de informatiebijeenkomst plaats voor alle deelnemers. Onder de vijftig deelnemers bevinden zich naast individuele jongeren, bestuursleden van jongerenorganisaties en jonge politici ook vijf Tweede-Kamerleden. Op 31 maart wordt het startsein voor de wedstrijd gegeven. Op de speciale website www.voetafdruk.nl is de hele wedstrijd te volgen.