Gemeente Achtkarspelen


Nieuwsberichten

06-03-2003
Gemeente Achtkarspelen pakt illegale autohandel aan

De gemeente Achtkarspelen gaat illegale autohandel aanpakken. De handel is in strijd met bestemmingsplannen. Bovendien kan de handel tot ontsiering van de woonomgeving, verkeersonveilige situaties en concurrentievervalsing leiden. Nog deze maand beginnen toezichthoudende medewerkers van de gemeente met een inventarisatie van de illegale handelspraktijken. De aanpak van illegale autohandel in het buitengebied geniet prioriteit.

Om de illegale autohandel op een structurele en effectieve wijze aan te pakken, heeft de gemeente een zogenoemd 'handhavingsbeleid' opgesteld. Het handhavingsbeleid maakt onderscheid tussen particuliere en bedrijfsmatige autohandel. Bedrijfsmatige handelsactiviteiten zijn alleen toegestaan als het perceel waarop de activiteiten plaatsvinden een op die activiteiten toegesneden bestemming heeft of daarvoor in aanmerking kan komen (op basis van het bestemmingsplan).

Particuliere autohandel dient te voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo mag de handel bijvoorbeeld geen verkeers- of parkeeroverlast veroorzaken, de woonfunctie van het betreffende perceel mag niet aangetast worden (dat wil zeggen dat de inrichting van de tuin c.q. het erf niet meer past bij een woning) en mogen er op het perceel niet meer dan 4 auto's aanwezig zijn (inclusief privé-auto's die niet voor verkoop bestemd zijn). Maximaal 2 auto's mogen te koop aangeboden worden.

Dwangsom
Voordat daadwerkelijk tegen een illegale autohandelaar wordt opgetreden zal hij per brief op de hoogte worden gesteld van de resultaten van de uitgevoerde inspectie. In de brief wordt uitgelegd met welke regelgeving de handelsactiviteiten in strijd zijn en wordt de handelaar uitgenodigd voor een gesprek (hoorzitting). In dit gesprek kan de situatie hem verder worden verduidelijkt en kan hij zelf zijn standpunten kenbaar maken. Indien er sprake is van een overtreding, waartegen op grond van het handhavingsbeleid wordt opgetreden, dan wordt de handelaar onder oplegging van een 'last onder dwangsom' aangeschreven om de overtreding binnen een bepaalde termijn op te heffen. Wanneer de handelaar dit niet binnen de gestelde termijn doet, dan zal de gemeente de verbeurde dwangsom innen.

Handhavingsbeleid ter inzage
Vanaf 12 maart 2003 tussen 9.00 en 12.00 uur ligt het handhavingsbeleid (inclusief de voorwaarden waaraan bedrijfsmatige en particuliere autohandelaren moeten voldoen) ter inzage in de leeszaal van het gemeentehuis. Het beleid is hier ook te raadplegen via de website.