Het Nederlandse Rode Kruis

12 maart 2003
Inauguratie rechters Internationaal Strafhof: een mijlpaal!

Het Rode Kruis ziet de inauguratie van de rechters als een belangrijke mijlpaal in de strijd tegen straffeloosheid van ernstige internationale misdrijven.

Anders dan het Joegoslavië- en Rwandatribunaal, zal het Internationaal Strafhof op permanente basis misdrijven tegen de menselijkheid, genocide en oorlogsmisdrijven gaan berechten. Het Internationale Strafhof zal in actie komen als er op nationaal niveau geen onderzoek en/of berechting naar deze misdrijven plaatsvindt. Bijvoorbeeld door politieke onwil van de regeringen of omdat de rechterlijke instanties niet in staat zijn om hun taken uit te voeren, zoals in het geval van oorlog.

Inaugaratie van de rechters in de Ridderzaal (foto ANP)

Het Internationaal Strafhof zal echter alleen zaken kunnen behandelen die ná de inwerkingtreding van het Statuut hebben plaatsgevonden, in een land dat heeft ingestemd met de rechtsmacht van het Internationaal Strafhof òf die begaan zijn door een onderdaan van een verdragspartij. Momenteel zijn 89 landen partij bij het Statuut. Nederland werd twee jaar geleden verdragspartij, als 37ste land.

Het Internationale Rode Kruis heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van het Statuut. Deze rol komt voort uit de betrokkenheid van het Rode Kruis bij het humanitair oorlogsrecht. Op nationaal niveau heeft het Nederlandse Rode Kruis suggesties gedaan voor wetgeving inzake de bestraffing van oorlogsmisdaden in Nederland.

Het Internationaal Strafhof is gevestigd in Den Haag. De benoeming van de Aanklager, een sleutelpositie voor het Internationaal Strafhof, zal naar verwachting over een aantal weken plaatsvinden.

Meer informatie:

* Humanitair Oorlogsrecht

* Website van het Internationaal Strafhof (Engels)