ABVAKABO FNV

Werkdruk in ziekenhuizen kan veel lager

De fysieke en psychische belasting van het werk in ziekenhuizen kan de komende twee jaar met twintig procent omlaag. Het aantal agressie-incidenten waarmee de 170.000 werknemers in deze bedrijfstak worden geconfronteerd, kan in één jaar worden teruggebracht met 15 procent. ABVAKABO FNV heeft met de werkgevers in de ziekenhuizen en de ministeries van VWS en Sociale Zaken afgesproken de werkdruk met deze streefcijfers te verminderen.

Werkdruk wordt omschreven als het verschil tussen de feitelijke- en de door de werknemer gewenste situatie op punten als werktempo, afwisseling, fysieke belasting of de personele bezetting op de afdeling. Als de feitelijke en gewenste situatie niet overeenstemmen kunnen werkstress en psychische klachten ontstaan. De gezondheidszorg staat boven aan de lijst van bedrijfstakken met de meeste meldingen van werkgebonden psychische klachten.

De nieuwe doelstellingen zijn vastgesteld in het kader van het arbo-convenant ziekenhuizen. Het bereiken van de streefcijfers wordt onder andere gemeten door in 2004 onder alle 170.000 werknemers in de ziekenhuizen een onderzoek naar de arbeidsbeleving te doen. Uit een gehouden nul-meting blijkt overigens dat ziekenhuizen inmiddels veel energie stoppen in het verlagen van de werkdruk. Tussen de maatregelen, zoals aanschaf van til-apparatuur, het geven van training of opvang na traumatische ervaringen, is echter nog onvoldoende samenhang. Positief is de doorzettende trend van de daling van het ziekteverzuim. Uit recent onderzoek van het peilstation ziekteverzuim blijkt het verzuim in het vierde kwartaal 2002 (5,9%) met een 0,5% te zijn gedaald ten opzichte van het vierde kwartaal 2001 ( 6,4%) .

Nadere informatie:
Tim de Jong, bestuurder ziekenhuizen ABVAKABO FNV , 06 - 51 27 47 68
Fons van Leeuwen, voorlichter ABVAKABO FNV, 079-3536350

12 mrt 03 12:23