Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 12/03/2003


---

Benoemingen aan de Vrije Universiteit

Per 1 januari 2003 is dr.ir. C.A.J.M. Jakobs bij het VU medisch centrum benoemd tot hoogleraar Klinische chemie, in het bijzonder metabole aandoeningen.

Bij de afdeling Psychiatrie van het VU medisch centrum zijn per 1 maart 2003 dr. A.T.F. Beekman en dr. A.J.L.M. van Balkom benoemd tot, respektievelijk, hoogleraar Psychiatrische epidemiologie en hoogleraar Psychiatrie, in het bijzonder evidence based psychiatrie.

Dr. P.A.M. van Leeuwen is per 1 maart 2003 benoemd tot hoogleraar Experimentele heelkunde bij het VU medisch centrum.

Dr. C.J.J. Mulder is per 1 maart 2003 benoemd tot hoogleraar Gastro-enterologie bij de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten van het VU medisch centrum.

Per 1 maart 2003 is dr. J.C. Netelenbos benoemd tot hoogleraar Endocrinologie bij het VU medisch centrum.

De heer dr.ir. D.F. Stegeman is per 1 maart 2003 door de Stichting Het Vrije Universiteitsfonds benoemd tot bijzonder hoogleraar Elektrofysiologie bij de Faculteit der Bewegingswetenschappen. Dick Stegeman (1951) promoveerde in 1981 aan de Faculteit der Geneeskunde van de Katholieke Universiteit Nijmegen, Laboratorium voor Medische Fysica en Biofysica, op het proefschrift Compound Nerve Action Potentials: an electrophysiological model study of human peripheral nerve in situ. Na zijn promotie werkte hij als erkend klinisch fysicus in het UMC St Radboud. Vanaf 1992 was Stegeman nauw betrokken bij de oprichting van de onderzoekschool Instituut voor Fundamentele en Klinische Bewegingswetenschappen (IFKB, met de VU als penvoerderen de KUN als belangrijkste partner), eerst als secretaris in het bestuur en later als directeur. In 1996 ontving Stegeman de tweede "Storm van Leeuwen-Magnus Prijs" van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Neurofysiologie, een vierjaarlijkse prijs voor toonaangevende wetenschappelijke bijdragen op het gebied van de Neurofysiologie. Met zijn werk aan de VU wil Stegeman de relatie tussen de klinische neurofysiologie en de bewegingswetenschappen verder uitbouwen. Beide disciplines maken gebruik van elektrofysiologische signalen die gepaard gaan met spieractiviteit en activiteit van het centrale zenuwstelsel. Deze signalen zijn relatief eenvoudig te meten, maar moeilijk kwantitatief te interpreteren, wat wil zeggen dat een groot deel van de informatie in deze signalen veelal onbegrepen en dus ongebruikt blijft. Er is in de bewegingswetenschappen dan ook behoefte aan verbetering van de kwantificering van het menselijk bewegen, waarbij kennis van de besturing vanuit het zenuwstelsel en de functie van de individuele eindorganen, de spieren en hun coördinatie van steeds groter belang wordt.

---

2003-03-12 / pb 3.018.0 / as/

References

1. http://www.vumc.nl/
2. http://www.vumc.nl/
3. http://www.vumc.nl/
4. http://www.vumc.nl/
5. http://www.vumc.nl/
6. http://www.fbw.vu.nl/

Voor meer informatie over promoties, oraties en alle overige activiteiten die vermeld staan in dit e-mailbericht, kunt u terecht bij de dienst Communicatie, e-mail: communicatie@dienst.vu.nl, http://www.vu.nl of tel. (020) 444 5666.