Gemeente Breda

Persberichten

12-03-2003

Lokaal Comité ter gelegenheid van Europees Jaar Mensen met Handicap

Ter gelegenheid van het Europees Jaar van Mensen met een Handicap is in Breda een speciaal plaatselijk comité opgericht. In dit Lokaal Comité zitten vertegenwoordigers van het Bredaas Centrum Gehandicaptenbeleid (BCG), het Project Volwaardig Burgerschap en de gemeente Breda, maar meer organisaties mogen zich aansluiten. Het Lokaal Comité ondersteunt Bredase initiatieven die bevorderen dat mensen met en zonder handicap elkaar ontmoeten.

Het doel van het Europees Jaar van Mensen met een Handicap is activiteiten organiseren op het gebied van arbeid, vrije tijd en onderwijs, waarbij mensen met en zonder handicap samenkomen. De ondersteuning van het Lokaal Comité in Breda zou onder meer kunnen plaatsvinden door het aanvragen van speciale subsidies van 500,00 per activiteit bij de provincie. Het comité is namelijk de enige organisatie die namens de Bredase initiatieven subsidieverzoeken bij de provincie kan indienen. Het Lokaal Comité is opgericht door het BCG, het project Volwaardig Burgerschap en de gemeente.

Overigens organiseert het BCG diverse activiteiten tijdens de Week van de Toegankelijkheid (de eerste week in oktober), geeft het voorlichting op scholen en organiseert het sportactiviteiten voor mensen met en zonder handicap. Daarnaast wil het BCG via consumentenonderzoek in Breda Noord-Oost in kaart brengen welke eisen gehandicapten stellen aan hun woon/zorgomgeving. Deze kennis past in het project Geschikt wonen voor iedereen en kan bijdragen aan een volledige integratie van mensen met een handicap in de maatschappij. Dit project is onder de naam Kijk breed, doe gewoon waar het kan en specifiek waar nodig door het BCG en de gemeente Breda ingezonden voor de jaarlijkse Haas-Berger-prijs. Deze prijs van 50.000,- gaat naar het meest vernieuwende idee dat de mogelijkheden van mensen met een handicap of chronische ziekte verruimt, of hun maatschappelijke beperkingen vermindert.

De gemeente Breda draagt verder haar steentje bij door in 2003 de toegankelijkheid van informatie over gemeentelijke regelingen en voorzieningen voor mensen met een handicap te verbeteren. Denk hierbij aan gesproken versies van folders.

Meer informatie over onder andere het aanvragen van subsidies geeft het BCG via telefoonnummer (076) 522 33 43.

Breda, 12 maart 2003