NOC*NSF


Steun voor de sport bij politieke debatten

ARNHEM - In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van 11 maart 2003 organiseerden diverse provinciale sportraden onder het motto 'Ruimte voor de Sport' een debat over sport en de provinciale politiek.

In acht provincies werden aan de hand van op maat gesneden stellingen thema's als ruimtelijke ordening, sportinfrastructuur en provinciale aandacht voor sport besproken. De provinciale debatten vonden plaats in het kader van de debattenreeks Nederland Sportland en werden mede mogelijk gemaakt en ondersteund door IPO, LC, IOS, NISB en NOC*NSF.

Doel van deze bijeenkomsten was sport hoger op de provinciale politieke agenda te zetten en aandacht te vragen voor de provinciale verkiezingen. In de debatten werden de sportwoordvoerders van de politieke partijen aan de tand gevoeld over hun ideeën over sport in hun provincie.

Belangrijke rol

Over het algemeen stonden de politieke partijen positief ten opzichte van de sport, die zij een belangrijke rol toedichten om bij te dragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen ten aanzien van gezondheidszorg, onderwijs, welzijn en intergratie. Veel politieke partijen wensen daarvoor met name te investeren in de breedtesport.

Vaak werd er een link gelegd tussen onderwijs en sport. Ook werd aandacht gevraagd voor de relatie tussen top- en breedtesport en wenste men te investeren in multifunctionele sportaccommodaties. Stimuleren en ondersteunen van projecten om de jeugd meer aan het bewegen te krijgen werd algemeen onderschreven. Topsport werd vaak besproken aan de hand van gewenste topsportevenementen en het steunen van provinciale talenten. Partijen, die geen heil zagen in investeren in sport waren er niet of nauwelijks.

Toegeven

Een enkele zittende gedeputeerde moest toegeven, dat sport de laatste collegeperiode geen prioriteit had binnen zijn eigen provinciale beleid, mede door het ontbreken van een actuele sportbeleidsnota. Vooral ook onder invloed van de landelijke stimuleringsregeling vanuit het Ministerie van VWS, bekend als de breedtesportimpuls, blijkt nu ook daar een einde aan te komen.

Waar geen duidelijke activiteiten, ideeën en toezeggingen van de kant van de provinciale politici vielen te beluisteren werden de debatten soms als teleurstellend ervaren.
Over het algemeen overheerste echter een gevoel van tevredenheid, omdat sport duidelijk op de politieke agenda blijkt te staan. In tegenstelling tot het lijsttrekkersdebat over sport bij de laatste landelijke verkiezingen waren de provinciale politici minder scheutig met het doen van financiële beloften voor de komende jaren. Conclusie is echter wel dat de sport kan rekenen op een stevige ruggesteun vanuit de provinciale politiek.

(12 maart 2003)