GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 12 maart 2003 13:26
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
GroenLinks wil Rekenkameronderzoek naar slechte staat spoor

(12 maart 2003)

Er moet onderzoek worden gedaan naar de slechte staat van het spoor in Nederland. GroenLinks wil dat de Algemene Rekenkamer duidelijk maakt hoe het spoornet 'plotseling' in zo'n slechte staat heeft kunnen raken, en wie daar verantwoordelijk voor is.

Dit jaar moet hoe dan ook fors worden geïnvesteerd in het spoor. Dat is noodzakelijk om te voorkomen dat de kwaliteit van het spoor verder afglijdt. De veiligheid komt dan ernstig in gevaar en er zullen nog meer vertragingen optreden. De voorstellen van het kabinet voldoen niet. Het kabinet trekt te weinig geld uit voor de verbetering van het spoor. Door de bezuinigingen op andere projecten worden vooral reizigers in de regio's Utrecht, Amersfoort en Arnhem ernstig gedupeerd.

Dit is de inzet van GroenLinks tijdens het overleg met minister De Boer vanmiddag in de Tweede Kamer. Al jaren zijn er verschillende signalen geweest dat er te weinig onderhoud wordt gepleegd aan het spoor, als gevolg van te weinig geld. Dit leidt tot meer vertragingen en meer onveiligheid. De 82 miljoen euro die minister De Boer afgelopen vrijdag presenteerde, is 'too little en too late'. Bovendien gaat het ten koste van belangrijke projecten, zoals het vergroten van de spoorcapaciteit rond Utrecht (Randstadspoor) en de HSL-Oost. Deze projecten zijn absoluut noodzakelijk om de verwachte reizigersgroei op te vangen, o.a. bij nieuwe VINEX-wijken. Worden ze vertraagd, dan leidt dit onherroepelijk tot meer ellende voor de reizigers.

GroenLinks pleit er voor om de benodigde extra miljoenen (57 miljoen euro in 2003) alsnog beschikbaar te stellen. Dat bedrag moet ten laste komen van het extra toegevoegde budget voor de verbreding van snelwegen (420 miljoen euro tot 2007). Het is immers onverkoopbaar dat er wel geld is voor nieuwe wegen, maar niet genoeg om het bestaande spoor op peil te houden.

Onbegrijpelijk is dat het kabinet stelt dat de problemen op het spoor onverwacht zijn. Deze problemen waren al jaren bekend. Daarom is het nodig dat er onderzoek wordt gedaan naar de gang van zaken: wanneer werd duidelijk dat de onderhoudsstaat van het spoor zo slecht is, wat is de oorzaak van de ontstane onderhoudsachterstand, hoe is de Kamer geïnformeerd en is er bewust informatie achtergehouden? GroenLinks zal vandaag voorstellen dat de Algemene Rekenkamer dit onderzoekt, als opmaat voor een eventueel parlementair onderzoek.

Wijnand Duyvendak


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -