Gemeente Apeldoorn

College kiest in principe voor nieuw stationsgebouw

Het Apeldoornse college van burgemeester en wethouders heeft het principebesluit genomen voor een nieuw stationsgebouw. Het college is van mening, dat binnen de huidige ontwikkelingen in het totale stationsgebied een stationsgebouw centraal moet staan, dat past binnen het toekomstige kwaliteitsbeeld aan zowel de noord- als de zuidkant van het stationcomplex.

Dit besluit betekent tevens, dat het college het verzoek van de Stichting Apeldoornse Monumenten om het oude stationsgebouw op de monumentenlijst te plaatsen niet honoreert. Wel wil het college bij sloop van het stationsgebouw onderzoeken of de bestaande luifel aan het huidige gebouw een bestemming kan krijgen in relatie met het stoomtreinperron aan de zuidzijde.

Overigens is niet de gemeente Apeldoorn, maar de NS eigenaar van het stationsgebouw en ook van de grond waarop het gebouw staat.

Het besluit is een principebesluit omdat de toekenning van de beoogde financiering t.b.v. de transferfunctie een voorwaarde is. Wanneer deze financiële bijdrage voor een nieuw Apeldoorns station niet komt, ontstaat een nieuwe situatie en zal het college het besluit moeten heroverwegen.

Vooralsnog gaat het college samen met de NS-partijen uit van een positief besluit over de bijdrage.

De keuze voor een nieuw stationsgebouw is mede ingegeven door de voorwaarden die gesteld worden aan de beoogde financiering t.b.v. de transferfunctie. Op basis van deze voorwaarden - die betrekking hebben op kwaliteit van gebouw en omgeving, sociale veiligheid, duurzame gebruikswaarde en klanttevredenheid - komt het model van handhaven en/of restaureren van het oude stationsgebouw niet in aanmerking voor een financiële bijdrage.

In de openbare vergadering van de raadscommissie Ruimtelijke Ontwikkeling op dinsdag 18 maart a.s. worden de modellen en de achterliggende informatie op basis waarvan het college tot dit besluit is gekomen gepresenteerd. Het college zal de plannen in die vergadering met de raadscommissie bespreken.

© 1996-2003 - Gemeente Apeldoorn - Disclaimer
Webserver: 1