Algemene Inspectiedienst (AID)

Stroe, 12 maart 2003

Overtredingen Vogelpest

De Algemene Inspectiedienst (AID) heeft gisteren en vannacht bij de landelijke vervoerscontroles 123 controles uitgevoerd en daarbij in 7 gevallen proces-verbaal opgemaakt. In 4 gevallen werd in het toezichtgebied rondom Barneveld proces-verbaal opgemaakt tegen een eigenaar van eenden en/of ganzen, omdat zij hun dieren niet hadden opgehokt.

In hetzelfde toezichtsgebied werd vanaf een bedrijf waar ook pluimvee wordt gehouden, varkensmest uitgereden. Tegen de betreffende landbouwer werd proces opgemaakt. Omdat hij een schapenkadaver niet had afgedekt werd in de omgeving Barneveld tegen een veehouder proces-verbaal opgemaakt, wegens overtreding van de destructiewet. In Friesland werd een veehouder bekeurd omdat hij een schapenkadaver niet voor destructie had aangemeld.

De AID houdt nog steeds dag en nacht toezicht in heel het land op de maatregelen rond de Vogelpest-crisis. Met name in en rondom de (nieuwe) gebieden waar zich verdachte en/of besmette pluimveebedrijven bevinden, krijgen bijzondere aandacht.

Vanaf het ingaan van de maatregelen heeft de AID 1193 controles verricht en daarbij in 77 gevallen een proces-verbaal opgemaakt.

Met vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot de persvoorlichter van de Algemene Inspectiedienst, Louis Steens, tel. 06 - 21522449.