Gemeente Emmen


---

persbericht: Preventief fouilleren in Emmen, 12 maart 2003

Wijziging Algemene Plaatselijke Verordening
Preventief fouilleren wordt mogelijk in Emmen

Zonder het wijzigen van de APV en het toekennen van de bevoegdheid aan de burgemeester veiligheidsrisicogebieden aan te wijzen, kan de officier van justitie nimmer tot preventief fouilleren gelasten. Daarom stelt het college de raad voor de Algemene Plaatselijke Verordening te wijzigen om aan de burgemeester de bevoegdheid te verlenen een bepaald gebied voor een bepaalde tijd aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied. Dit in verband met (dreigende) verstoring van de openbare orde door de aanwezigheid van wapens.

Het is de bevoegdheid van en de verantwoordelijkheid van de officier van justitie om te beoordelen of er daadwerkelijk tot preventief fouilleren wordt overgegaan en niet die van de burgemeester. Hoewel er op dit moment geen enkele aanleiding is om te veronderstellen, dat deze maatregel ooit in Emmen zal moeten worden toegepast, is het goed er toch op voorbereid te zijn.

Aanwijzing veiligheidsgebieden
In de APV wordt een artikel opgenomen dat als volgt luidt: De burgemeester kan overeenkomstig artikel 151b van de Gemeentewet bij verstoring van de openbare orde door de aanwezigheid van wapens, dan wel bij erstige vrees voor het ontstaan daarvan, een gebied met inbegrip van de daarin voor het publiek openstaande gebouwen en daarbij behorende erven, aanwijzen als veiligheidsrisicogebied.

Maatwerk
De burgemeester heeft de bevoegdheid veiligheidsrisicogebieden aan te wijzen, de officier van justitie kan preventief fouilleren gelasten. Het is maatwerk en voorzien van de nodige garanties. Het moeten, gelet op de omstandigheden, passende maatregelen zijn. Er moet vooraf in de lokale driehoek overleg over worden gevoerd en een aanwijzingsbesluit van de burgemeester moet aan de raad bekend worden gemaakt. Het aanwijzingsbesluit moet gepubliceerd worden en is vatbaar voor bezwaar en beroep.


---


---

Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend
(c) 2003 Gemeente Emmen