SP

Enorme respons van medici voor protest tegen oorlog

Een dertigtal artsen en medisch onderzoekers roepen hun beroepsgenoten op in verzet te komen tegen de voorgenomen oorlog van de Verenigde Staten tegen Irak. Zij doen dat onder het motto 'Make Health, Not War'. De open brief van Artsen voor Vrede aan de Nederlandse regering en de lijst van initiatiefnemers zijn te lezen op de website www.artsenvoorvrede.nl. Binnen enkele dagen is al massaal gehoor gegeven aan deze oproep en honderden beroepsgenoten hebben de open brief inmiddels ondertekend.

De initiatiefnemers maken zich bezorgd over humanitaire en medische gevolgen van de voorgenomen oorlog tegen Irak. Hoewel zij het bewind van Saddam Hoessein volstrekt afkeuren, vrezen zij dat de gevolgen van een oorlog ernstiger zijn dan het kwaad dat ermee bestreden zou worden. Zij baseren zich daarbij op recente rapporten van de Verenigde Naties, de wereldgezondheidsorganisatie WHO en Medact.

Een nieuwe oorlog kan leiden tot vele tienduizenden dodelijke burgerslachtoffers. Volgens de VN zal de helft van de slachtoffers kind zijn. Het leed zal niet beperkt blijven tot Irak, de VN en WHO voorspellen dat zeker 1 miljoen Irakezen het land zullen ontvluchten. Het grootste risico is het ontwricht raken van de regio en een explosie van geweld. Medici hebben niet alleen een verzorgende taak ten aanzien van de slachtoffers van de oorlog maar ook een preventieve taak met betrekking tot oorlogsdreiging. In de open brief wordt de Nederlandse regering gevraagd deelname aan deze oorlog te weigeren en er alles aan te doen deze oorlog te vermijden.