Vereniging van Effectenbezitters


VEB doet aangifte voorkennis Vodafone/Libertel

Persbericht | 12-03-2003

Op 4 maart publiceerde Vodafone Group het biedingsbericht inzake haar bod op Vodafone Libertel (van 11 euro per aandeel) dat op 13 januari werd aangekondigd. De VEB heeft niet alleen inhoudelijke bezwaren tegen het bod, maar meent ook dat Vodafone en Vodafone Libertel (hierna Libertel) procedureel onzorgvuldig gehandeld hebben.

Op 19 februari gaf de VEB al aan dat zij om verschillende redenen de prijs van elf euro per aandeel te laag vindt en dat zij beleggers die hun aandelen daarvoor niet aanmelden, mogelijk zal bijstaan in een eventuele uitkoopprocedure. Bovendien is de VEB van mening dat Vodafone, respectievelijk Libertel, zich gedurende de afgelopen periode schuldig hebben gemaakt aan overtreding van het verbod op het handelen met voorkennis ex art. 46 WTE, respectievelijk het aanzetten daartoe.

Vodafone kondigde op 13 januari 2003 een openbaar bod aan. Dat bod werd door het bestuur en de commissarissen aanvankelijk al te laag bevonden, maar door Vodafone zonder expliciete steun van Libertel toch ongewijzigd doorgezet. Uit de openbaar gemaakte transacties in het aandeel Libertel blijkt dat er tussen 13 januari en 7 februari (beëindiging onderhandelingen tussen Vodafone en Libertel) al bijna 21 miljoen aandelen Libertel door of namens Vodafone waren bijgekocht. Daarna is dat belang via transacties op de beurs op 12 februari uitgebreid tot 82,4 procent en op 26 februari tot 83,5 procent. In de periode tot aan 4 maart publicatiedatum van het biedingsbericht kocht Vodafone nog tenminste 0,3 procent bij. Het is de bedoeling om via het openbaar bod waarvoor de aanmeldingstermijn vooralsnog op 27 maart aanstaande zal sluiten tenminste 95 procent van alle geplaatste aandelen te verwerven. Daarna zou de beursnotering beëindigd moeten worden.

De VEB is van mening dat Vodafone Group tussen 13 januari en 4 maart met voorkennis heeft gehandeld. Waarschijnlijk strekt deze handel met voorkennis zich ook uit over de periode voorafgaand aan de aankondiging van 13 januari 2003. In die tijd wist Vodafone veel meer over Libertel dan de overige aandeelhouders. Immers:
- Vodafone consolideert de resultaten van Libertel in haar eigen jaarrekening;

- Libertel is volledig geïntegreerd in het managementinformatiesysteem van Vodafone, waardoor de operationele gegevens (gebruikersaantallen) en financiële gegevens (omzetten, kosten, ontwikkeling ARPU, kaspositie etc) voortdurend bij Vodafone bekend zijn.
- de bestuurders van Libertel worden op voordracht van Vodafone benoemd;

- van de vijf commissarissen van Libertel zijn er vier (in)direct aan Vodafone verbonden.

Dat is echter nog maar het topje van de ijsberg. Voorbeelden van andere (potentiële) bronnen van voorkennis bij Vodafone zijn ook:
- de interne verrekenprijzen voor de diensten die Vodafone voor Libertel verricht en dienovereenkomstig aan Libertel in rekening brengt;

- de verkoop van Vizzavi Nederland door Vodafone aan Libertel;
- de bepaalde interne financiële rapporten, budgetten en ramingen (biedingsbericht, pagina 20) zoals tot 3 maart 2003 opgesteld door de directie en raad van commissarissen van Libertel en aan ABN Amro financieel adviseur van Vodafone ter beschikking gesteld bij de waardering van het aandeel Libertel. Tenslotte is het mogelijk dat Vodafone ook vóór 22 november 2002 gehandeld heeft met voorkennis van of over Libertel en dat zich daarmee meer (rechts)personen schuldig hebben gemaakt aan (het aanzetten tot) de handel met voorkennis.

Op grond van al het voorgaande is volgens de VEB de wet overtreden. Vodafone bezit veel meer informatie over Libertel dan zij met haar medeaandeelhouders wil delen en moet zich naar het oordeel van de VEB in zon situatie op grond van de wet onthouden van het bijkopen van Libertel aandelen.

Vodafone heeft, vanaf de eerste transacties met ING (toen nog tegen een koers van negen euro per aandeel), de mogelijkheid en verplichting om de informatieachterstand van Libertel-aandeelhouders op te heffen. Desondanks heeft zij er welbewust voor gekozen om die informatie voor zichzelf te houden. Daarmee heeft Vodafone haar feitelijke macht- en informatievoorsprong naar het oordeel van de VEB misbruikt om haar aanvankelijk bod zoveel mogelijk ongewijzigd door te zetten.

Den Haag, 12 maart 2003

Vereniging van Effectenbezitters