Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 12-03-2003 Persbericht drugsactie te Maastricht (HP 16.15 uur) Woensdag 12 maart 2003

Maastricht, elf verdachten aangehouden in drugsonderzoek.

De groep verdovende middelen van de politie in het district Maastricht heeft in samenwerking met de Groep Grensoverschrijdende Criminaliteit van de Koninklijke Marechaussee en diverse eenheden van de regiopolitie Limburg Zuid op dinsdag 11 maart 2003 zeven mannen en vier vrouwen aangehouden verdacht van hun betrokkenheid bij het verhandelen van harddrugs in Maastricht. Door de Belgische politie werden in Lanaken op drie plaatsen doorzoekingen gedaan. In januari 2003 startte een onderzoek naar mogelijke verdachten die in Maastricht op bestelling harddrugs leverden aan drugsgebruikers. Daarbij werd gebruik gemaakt van koeriers die door de klanten gebeld werden met verzoek tot levering van enkele grammen harddrugs, veelal heroïne. Telefonisch werd door de koeriers een plaats van treffen veelal in Maastricht West afgesproken en het tijdstip van levering. Na het treffen was de deal snel gesloten en na overhandiging van de drugs en betaling ging ieder zijn weg. De koeriers kregen de drugs aangeleverd van de vandaag eveneens aangehouden leveranciers bij wie zij in dienst waren.
Dinsdagmiddag 11 maart 2003 werden in de woonwijk Wijckerpoort te Maastricht in aanwezigheid van twee Rechters Commissaris en een Officier van Justitie negen woningen doorzocht. Zeven mannen en vier vrouwen werden door de politie aangehouden verdacht van hun betrokkenheid bij het verhandelen van harddrugs. In het totaal heeft de politie 3 kilo heroïne maar ook 17 kilo versnijdingsmiddel aangetroffen. Daarnaast werden tijdens de zoekingen een (echt) handvuurwapen en drie (nep) machinepistolen aangetroffen. Deze laatste waren vrijwel niet van echt te onderscheiden. Verder trof de politie verpakkingsmiddelen, weegschaaltjes en bijna 24.000 euro aan. Dit werd allemaal in beslaggenomen. Ook computers, GSMs en vier personenautos werden door de politie in beslag genomen.
Tegelijk met de actie in Maastricht deed de politie in het Belgische Lanaken doorzoekingen in een woning en in twee stacaravans. Er werden hier geen verdachten aangehouden wel werden administratieve bescheiden in beslag genomen.
Alle verdachten, variërend in leeftijd tussen 53 en 33 jaar, werden voor verder onderzoek ingesloten aan het politiebureau. Met uitzondering van een vrouw, zij bleek een koopster te zijn, werden alle verdachten in verzekering gesteld. Inmiddels is nog een vrouw in vrijheid gesteld. Aanstaande vrijdag worden de resterende verdachten voorgeleid aan de Officier van Justitie.